17.09.2015

CUPCAKES Z BORÓWKAMI I KREMEM CYTRYNOWYM

Cupcakes z borówkami i kremem cytrynowym



Typowy amerykański przepis na muffiny jagodowe. Większość amerykańskich blogierek korzysta z przepisu Marty Stewart, szczególnie na babeczki, muffiny, cupcakes.
Ten wypiek jest wzbogacony nadzieniem z kremu cytrynowego i udekorowany kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Dzięki temu ciasteczka są ...poematem smaków:)
Część babeczek wzięły do dekoracji moje dwunastoletnie pomocnice:) ...te babeczki są wystrojone świątecznie:)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
150g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60ml mleka
60g serka śmietankowego (np Bieluch) lub maślanki lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
112g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru pudru
2 duże jajka lub 3 małe
150g borówek amerykańskich lub jagód

na cytrynowy krem:
112g masła
120ml soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
165g cukru granulowanego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
6 jajek

na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60g cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Wykonujemy cytrynowy krem. Do rondelka wkładamy masło, podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy  sól, skórkę cytrynowa, sok, cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Ubijamy żółtka, dodajemy do mikstury i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż otrzymamy gęsty krem. Zestawiamy i studzimy.
2. Przygotowujemy trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, serek lub maślankę, skórkę cytrynową. W trzeciej misce ubijamy masło z cukrem, potem dodajemy całe jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy na przemian składniki płynne i sypkie.
3. Miksturą napełniamy papilotki do cupcakes, wkładamy do środka po kilka borówek. 




Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 25 minut (test suchego patyczka).



4. Robimy krem. Kilka łyżeczek serka odkładamy, resztę miksujemy z cukrem, dodajemy wanilię. Śmietanę ubijamy, dodajemy do serka. 
5. W każdej babeczce wydrążamy środek. 




Krem cytrynowy mieszamy z niewielką ilością serka i napełniamy tym kremem cupcakes. 




Jeśli kremu cytrynowego jest za dużo, można go włożyć do słoiczka i schować do lodówki. 
Taki krem można spożytkować w ciągu kilku dni, nawet do tygodnia...a może nawet dłużej...można go też przechować w zamrażalniku. 
Na wierzchu dekorujemy cupcakes kremem serowo-śmietanowym i borówkami.







Do cupcakes dekorowanych masą cukrową trzeba było dorobić kilka łyżek masy maślanej (masło plus cukier plus kilka łyżek śmietanki, wszystko miksujemy na puch). 
Dziewczęta porobiły kółka i przylepiły na górę ciastek, jako podstawę do dekorowania.




Poszły w ruch wszystkie przyrządy do dekoracji ciast:)


Pomysłów było mnóstwo: kwiatki, misie, kokardki, usta, sukieneczka, a nawet czerwony lakier do paznokci ...oczywiście z emblematem firmy Chanel:)


Zabawa trwała parę godzin.


Wszystkie babeczki były bardzo pyszne, a dziewczęta bardzo zmęczone...
Przekonały się, że to nie jest takie proste jakby się wydawało:) ... ale babeczki wyglądały czarująco, sami przyznacie, prawda?





3 komentarze:

  1. Ale cuda zrobiłyście:) a przepis na babeczki muszę wypróbować bo jest całkowicie inny niż do tej pory robiłam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, ja też wypróbowałam różne przepisy i ten jest, przynajmniej dla mnie, najlepszy:)
      Babeczki są miękkie i wilgotne:) Ja nie lubię suchych, kruszących się:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Śliczne babeczki! Mam pytanie ile babeczek wychodzi z tego przepisu i czy można użyć zwykłego cukru? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń