30.01.2015

TORT ROMANTYCZNY SOPHIE

Tort romantyczny Sophie


Tort jest wspólną pracą moją i mojej ukochanej kuzynki, nastoletniej Zosi. Zosia uczy się jeszcze w szkole podstawowej, ale nie lubi jak się na nią mówi małolata, a skoro ma ...naście lat, to przecież jest nastolatką!
Niestety, Zosia nie lubi także swojego imienia, wobec czego mówię czasem do niej (francuską nazwą imienia) Sophie. Rzeczywiście Sophie (wymawiam Sofii) brzmi bardzo ładnie i ... tak właśnie nazwałam tort! :)
  Pieczenie i dekorowanie tortu było naszą wspólną zabawą. Przyznaję, że dużo pomysłów jest jej autorstwa :) 
Jej pomysłem jest, między innymi,  dodanie do sera przecieru malinowego. Krem, dzięki temu, ma piękny bladoróżowy kolor i wspaniały owocowy smak. Przecier uzyskałyśmy miksując maliny i przecierając je przez sitko, aby pozbyć się małych pesteczek. 



Potrzebne składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
100g cukru pudru
80g mąki tortowej
40g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:
500g serka mascarpone
kilka łyżek przetartego puree z malin
cukier do smaku

na obłożenie tortu:
80g masła
kilka łyżek cukru pudru
kilka łyżek musu malinowego

do nasączenia:
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku

do dekoracji:
plastyczna masa cukrowa
perłowa posypka



Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem i solą. Dodajemy bardzo delikatnie, na przemian, żółtka i oba rodzaje mąki. Masę wykładamy do tortownicy (o średnicy 16 lub 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 35-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy w formie.


2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i przecierem malinowym.
3. Biszkopt kroimy na krążki, nasączamy i przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki. 


4. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy po łyżce przecieru malinowego. Wyjmujemy ciasto z lodówki obkładamy cienką warstwą kremu maślanego i znowu wkładamy do lodówki.


5. Rozwałkowujemy plastyczną masę cukrową na placek, obkładamy tort, dociskamy masę i nadmiar odcinamy.
6. Robimy falbanki z masy cukrowej i przyklejamy do boków tortu. Przyklejamy za pomocą pędzelka, używając do tego wody. 


Na zewnątrz przyklejamy różową, perłową posypkę. Perełki podkreślają romantyczny charakter tortu.


7. Wykonujemy róże i listki do dekoracji tortu.


 Inspiracją tortu romantycznego była piękna porcelanowa filiżanka z namalowanymi różami :)


Tort był tak wspaniały, że nie mogłyśmy oprzeć się pokusie, żeby go od razu spróbować :)



Smacznego!



1 komentarz: