Sernik z galaretką malinową
Niezwykle delikatny sernik z dwóch rodzajów serka: włoskiego mascarpone i amerykańskiego philadelphia. Serki bardzo kremowe nadające sernikowi specyficzną teksturę. Galaretka z owocami nadaje dodatkowo temu ciastu winności, całość bardzo smaczna :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na spód:
80g masła
8 sztuk ciasteczek oreo
8 sztuk biszkoptów
na sernik:
500g serka mascarpone
80g masła
8 sztuk ciasteczek oreo
8 sztuk biszkoptów
na sernik:
500g serka mascarpone
125g serka kremowego typu philadelphia
100g białej czekolady
100g białej czekolady
60g cukru pudru
3 jajka
1op budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
na galaretkę:
500g malin świeżych lub mrożonych
1 op galaretki malinowej
Sposób wykonania:
1. Ciastka mielimy, masło rozpuszczamy i łączymy z ciastkami. Masą wykładamy formę, ugniatamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wkładamy serki i przestudzoną czekoladę, mieszamy.
3. Jajka ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy, delikatnie mieszając, do serków. Dodajemy sypki budyń i wanilię. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy. Zostawiamy go tam do przestudzenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Jeśli mamy mrożone maliny, uwzględniamy w tej ilości sok z malin. Dodajemy maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki.
Do dekoracji deseru z sernika użyłam bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!
1. Ciastka mielimy, masło rozpuszczamy i łączymy z ciastkami. Masą wykładamy formę, ugniatamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wkładamy serki i przestudzoną czekoladę, mieszamy.
3. Jajka ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy, delikatnie mieszając, do serków. Dodajemy sypki budyń i wanilię. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy. Zostawiamy go tam do przestudzenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Jeśli mamy mrożone maliny, uwzględniamy w tej ilości sok z malin. Dodajemy maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki.
Do dekoracji deseru z sernika użyłam bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!
Wygląda obłędnie cuda Pani robi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
UsuńUdal mi sie wspaniale. Podawalam go z gorzka czekolada i bita smietanka. Maliny+ czekolada to jest to ! Dzieki za przepis :-) Gosia
OdpowiedzUsuńDziękuję:) to wielka satysfakcja, jak ktoś zrobi coś z mojego przepisu i jest zadowolony!
UsuńDziękuję za napisanie o tym :) pozdrawiam