24.01.2015

SERNIK Z GALARETKĄ MALINOWĄ

Sernik z galaretką malinową



Niezwykle delikatny sernik z dwóch rodzajów serka: włoskiego mascarpone i amerykańskiego philadelphia. Serki bardzo kremowe nadające sernikowi specyficzną teksturę. Galaretka z owocami nadaje dodatkowo temu ciastu winności, całość bardzo smaczna :)




Potrzebne składniki:

na spód:
80g masła
8 sztuk ciasteczek oreo
8 sztuk biszkoptów

na sernik:
500g serka mascarpone
125g serka kremowego typu philadelphia
100g białej czekolady
60g cukru pudru
3 jajka
1op budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na galaretkę:
500g malin świeżych lub mrożonych
1 op galaretki malinowej




 Sposób wykonania:

1. Ciastka mielimy, masło rozpuszczamy i łączymy z ciastkami. Masą wykładamy formę, ugniatamy. 
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wkładamy serki i przestudzoną czekoladę, mieszamy.
3. Jajka ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy, delikatnie mieszając, do serków. Dodajemy sypki budyń i wanilię. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy. Zostawiamy go tam do przestudzenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Jeśli mamy mrożone maliny, uwzględniamy w tej ilości sok z malin. Dodajemy maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki.



Do dekoracji deseru z sernika użyłam bitej śmietany i rozpuszczonej czekolady.





Smacznego!


4 komentarze:

  1. Udal mi sie wspaniale. Podawalam go z gorzka czekolada i bita smietanka. Maliny+ czekolada to jest to ! Dzieki za przepis :-) Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) to wielka satysfakcja, jak ktoś zrobi coś z mojego przepisu i jest zadowolony!
      Dziękuję za napisanie o tym :) pozdrawiam

      Usuń