19.01.2015

CIASTO KLEMENTYNKA

Ciasto Klementynka


Ciasto niezwykle aromatyczne i bardzo wilgotne. Do ciasta dobrze jest użyć ekologicznych klementynek. W przeciwnym wypadku należy bardzo dokładnie umyć i porządnie sparzyć wrzątkiem. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson, przystosowany do małej tortownicy.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g klementynek
3 jajka
70g drobnego cukru
60g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g mielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

na krem:
250g serka kremowego typu Philadelphia
4 łyżki cukru
barwnik spożywczy pomarańczowy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania:

1. Klementynki myjemy i przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy wraz ze skórką, aż będą bardzo miękkie. 


Studzimy i miksujemy, dodając drobny cukier, na puree.
2. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Migdały mielimy, dodajemy sól i proszek do pieczenia.
3. Łączymy jajka, puree z klementynek, mączkę migdałową i wodę z kwiatów pomarańczy. Można też dodać dwie łyżki likieru pomarańczowego.
4. Ciasto pieczemy w małej tortownicy (u mnie średnica tortownicy 16 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, około godziny w temperaturze 190 stopni. Studzimy w formie.


5. Serek rozcieramy z cukrem, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik. Boki ciasta obkładamy pomarańczowym kremem, na wierzchu kładziemy biały krem i obsypujemy skórką pomarańczową.


Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Jestem już głodna:) mam pytanie nie mam wody z kwiatów pomarańczy czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić dowolnym aromatem pomarańczowym, a z braku takiego, dowolnym innym :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Dziękuję zrobię na pewno bo jeszcze tanie są mandarynki:)

    OdpowiedzUsuń