Ciasto Klementynka
Ciasto niezwykle aromatyczne i bardzo wilgotne. Do ciasta dobrze jest użyć ekologicznych klementynek. W przeciwnym wypadku należy bardzo dokładnie umyć i porządnie sparzyć wrzątkiem. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson, przystosowany do małej tortownicy.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g klementynek
3 jajka
70g drobnego cukru
60g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g mielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
na krem:
250g serka kremowego typu Philadelphia
4 łyżki cukru
barwnik spożywczy pomarańczowy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
1. Klementynki myjemy i przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy wraz ze skórką, aż będą bardzo miękkie.
Studzimy i miksujemy, dodając drobny cukier, na puree.
Studzimy i miksujemy, dodając drobny cukier, na puree.
2. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Migdały mielimy, dodajemy sól i proszek do pieczenia.
3. Łączymy jajka, puree z klementynek, mączkę migdałową i wodę z kwiatów pomarańczy. Można też dodać dwie łyżki likieru pomarańczowego.
4. Ciasto pieczemy w małej tortownicy (u mnie średnica tortownicy 16 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, około godziny w temperaturze 190 stopni. Studzimy w formie.
5. Serek rozcieramy z cukrem, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik. Boki ciasta obkładamy pomarańczowym kremem, na wierzchu kładziemy biały krem i obsypujemy skórką pomarańczową.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Jestem już głodna:) mam pytanie nie mam wody z kwiatów pomarańczy czym zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić dowolnym aromatem pomarańczowym, a z braku takiego, dowolnym innym :) pozdrawiam
UsuńDziękuję zrobię na pewno bo jeszcze tanie są mandarynki:)
OdpowiedzUsuńooo to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń