03.01.2015

TORT Z BIAŁEGO MAKU


Tort z białego maku


Wyjątkowy w tym roku tort z białego maku. 
Pierwsze wzmianki o maku pochodzą z roku 1550 pne, wymieniany jest jako środek uspakajający. Chociaż opium produkowane jest z niedojrzałych owoców maku lekarskiego, a nie z nasion, wszystkie części rośliny mogą zawierać alkaloidy opium, zwłaszcza morfiny i kodeiny. Największa produkcja nasion maku jest w Pakistanie, poza tym dużo produkują go Czechy, Hiszpania i Węgry. Najbardziej ceniony jest niebieski mak z Holandii. Mak jest stosowany powszechnie jako przyprawa, do deserów i wypieków i jako zagęszczacz, szczególnie w regionach Środkowej i Wschodniej Europy. 
Biały mak jest szeroko stosowany w Indiach, Iranie i Turcji. W Bengalu biały mak nazywa się posto, jest bardzo popularny i stosowany jako główny składnik wielu potraw. Jedno z najbardziej popularnych dań to posto paratha, które składa się z dużej ilości maku gotowanego razem z ziemniakami (czasem spożywane razem z ryżem).
Ciekawostką jest, że mak jest najmniej alergenny ze wszystkich nasion i orzechów.



Potrzebne składniki:

na ciasto:
6 jajek
175g cukru pudru
250g białego maku
40g kaszy manny
12g bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

Na krem:
500g serka mascarpone
200g ubitej śmietany kremówki
300g białej czekolady
200g śmietany 30%

na poncz:
likier pomarańczowy

na dekorację:
biała masa cukrowa
czerwony marcepan
kilka łyżek konfitury morelowej








Sposób wykonania:

1. Biały mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 15 minut, odstawiamy do przestudzenia. Trzykrotnie mielimy. 
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z cukrem na puch, dodajemy po łyżce maku, miksując na średnich obrotach. Dodajemy kaszę, bułkę, proszek, wodę z kwiatów pomarańczy (lub inny aromat).
3. Ubijamy białka z solą na pianę. Łączymy delikatnie z masą.
4. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60-70 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
5. Wykonujemy krem. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki. Śmietanę gotujemy i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Wystudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy bitą śmietanę i mieszamy delikatnie. 
6. Tort kroimy na krążki i przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki.


7. Konfiturę podgrzewamy i smarujemy ciasto na wierzchu i z boku. Wałkujemy białą masę cukrową i nakładamy na ciasto.


Masę przyciskamy do ciasta i odcinamy nadmiar masy. Dzięki konfiturze, masa będzie ładnie przylegała do ciasta.


Foremkami wycinamy wzorki na rozwałkowanej masie marcepanowej. Przyklejamy do masy używając białka. 


Robimy kokardę z masy marcepanowej.
Gałązkę z choinki smarujemy białkiem i obsypujemy cukrem  drobnym. Układamy obok kokardy.





Smacznego!


1 komentarz: