17.01.2015

FAWORKI I RÓŻE KARNAWAŁOWE

Faworki i róże karnawałowe



Tradycyjne wypieki karnawałowe w Polsce to faworki i róże karnawałowe, nie zabrakło ich więc także w moim blogu :) 
Przepisy są bardzo proste, natomiast wykonanie dosyć pracochłonne. Warto zaplanować sobie robienie tych wypieków w towarzystwie (ja robiłam z kuzynką) wtedy praca będzie miłą zabawą :)




Potrzebne składniki:

300g mąki pszennej
5 żółtek
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki spirytusu
szczypta soli

olej do smażenia 
cukier puder do obsypania ciastek




Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wałkiem stukamy w ciasto, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, kroimy na cienkie paski, nacinamy w środku i przewijamy przez otwór. 



Tak powstają faworki. Róże tworzymy z trzech kółek o różnych średnicach, ponacinanych na zewnątrz i zlepionych środkami (wystarczy środki mocno do siebie przycisnąć lub zlepić białkiem).





2. Olej rozgrzewamy do około 170 stopni. Ciastka rzucamy na gorący olej partiami. Smażymy z obu stron na jasno rumiany kolor. Układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz