Czekoladki z orzechami
Bardzo lubię czekoladę z orzechami laskowymi. Kupując czekoladę staram się wybrać taką, która ma najwięcej orzechów. Czy wy też tak macie? :)
Dlatego postanowiłam zrobić sobie sama czekoladki z maksymalną ilością orzechów - tyle, ile tylko się da :)
Użyłam do tego czekolady temperowanej, która po zastygnięciu jest pięknie błyszcząca i chrupka.
Potrzebne składniki:
100g orzechów laskowych
100g czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
1. Orzechy laskowe prażymy na patelni i ścieramy brązową skórkę. Wkładamy maksymalnie dużo do foremek.
2. Czekoladę temperujemy. Tabliczkę siekamy na drobne kawałki. Około 60-70 g wkładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Temperatura czekolady, podczas podgrzewania, nie może przekroczyć 42 stopni. Miskę zestawiamy, dodajemy resztę czekolady, mieszamy. Studzimy do temperatury 25 stopni. Następnie lekko podgrzewamy, znowu w kąpieli wodnej, do 30 stopni.
3. Czekoladą zalewamy orzechy w foremkach. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż czekolada zastygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz