21.01.2015

CZEKOLADKI Z ORZECHAMI

Czekoladki z orzechami


Bardzo lubię czekoladę z orzechami laskowymi. Kupując  czekoladę staram się wybrać taką, która ma najwięcej orzechów. Czy wy też tak macie? :)
Dlatego postanowiłam zrobić sobie sama czekoladki z maksymalną ilością orzechów - tyle, ile tylko się da :)
Użyłam do tego czekolady temperowanej, która po zastygnięciu jest pięknie błyszcząca i chrupka.


Potrzebne składniki:

100g orzechów laskowych
100g czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

1. Orzechy laskowe prażymy na patelni i ścieramy brązową skórkę. Wkładamy maksymalnie dużo do foremek.


2. Czekoladę temperujemy. Tabliczkę siekamy na drobne kawałki. Około 60-70 g wkładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Temperatura czekolady, podczas podgrzewania, nie może przekroczyć 42 stopni. Miskę zestawiamy, dodajemy resztę czekolady, mieszamy. Studzimy do temperatury 25 stopni. Następnie lekko podgrzewamy, znowu w kąpieli wodnej, do 30 stopni. 
3. Czekoladą zalewamy orzechy w foremkach. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż czekolada zastygnie.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz