6.01.2015

CIASTKA GALETTE

Ciastka Galette


Ciasteczka, smaczne zarówno ciepłe, jak i na zimno, są moją mini wersją  dużego ciasta Galette.
Galette des Rois z kremem frangipane jest popularnym ciastem we Francji, pieczonym zazwyczaj z okazji święta Trzech Króli, ale także do końca karnawału. Tradycja głosi, że jest to okazja, aby "wyciągnąć króla". W cieście umieszcza się ziarno fasoli, a kto napotka ziarenko w swoim kawałku ciasta zostaje ogłoszony jednodniowym królem lub królową :)
We Francji, w piekarniach sprzedawane są ciasta w komplecie z koronami :)
Historia tego ciasta sięga  średniowiecza. Wzmianki o nim można znaleźć także w zapiskach księcia Ludwika II Bourbon, czy  Ludwika XIV. Pozycja tego ciasta mocno się zachwiała, gdy w 1711 roku parlament zabronił używania masła i jajek do wyrobu ciastek, z powodu panującego głodu. Podczas rewolucji francuskiej zabroniono nawet używać nazwy "ciasto Królów". 
Historia tego ciasta jest bardzo ciekawa i ... długa, a więc nie będę w tym miejscu jej przytaczać. Zainteresowanych odsyłam do encyklopedii :)


Potrzebne składniki:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
100g masła w temperaturze pokojowej
100g zmielonych migdałów
100g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej,
szczypta soli

dodatkowo:
1 żółtko
50g cukru kryształ



Sposób wykonania:

1. Robimy masę do nadzienia. Miksujemy masło, dodajemy po jednym jajku, dodajemy cukier, migdały i sól. Dokładnie mieszamy wszystko. 
2. Ciasto rozmrażamy, wykrawamy kółka o jednakowej średnicy.


 Bierzemy dwa kółka, jedno nakłuwamy widelcem (to będzie dno ciastka), brzegi smarujemy żółtkiem.


 Na środek kładziemy łyżkę nadzienia. Przykrywamy drugim kółkiem. Brzegi przyciskamy, żeby się zlepiły. 


Za pomocą trzonka łyżeczki przyciskamy brzegi, robiąc jakby falbankę. 
Wierzch ciastka smarujemy żółtkiem i nacinamy fantazyjne wzory - według swojego pomysłu :)


3. Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut, aż będą rumiane. 


4. W tym czasie do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy dwie łyżki wody i gotujemy syrop. Ciastka po wyjęciu z piekarnika smarujemy syropem (za pomocą pędzelka).


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz