09.01.2015

SERNIK KLASYCZNY

Sernik klasyczny


Tym razem prezentuję sernik z przepisu najbardziej klasycznego z całej klasyki serników:) 
Wierzch sernika zrobiłam bardzo orzechowy. Użyłam orzechów włoskich, pekan, pistacji, migdałów oraz dodatkowo rodzynek i suszonych żurawin.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.

Potrzebne składniki:

1000g białego sera mielonego
200g masła w temperaturze pokojowej
8 dużych jajek
350g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka wanilii Bourbon
szczypta soli

do dekoracji:
400g kajmaku 
100g śmietany 30%
bakalie




Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
Miksujemy masło z połową ilości cukru. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do masła dodajemy żółtka, miksując na średnich obrotach. Dalej miksując dodajemy po łyżce sera, aż do wyczerpania. Dodajemy wanilię i budyń. Ubijamy białka z solą. Delikatnie mieszamy z serową masą.
2. Masę nakładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika wkładamy, szczebel niżej niż forma,  blaszkę, do której wlewamy wrzącą wodę. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni 60 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i jeszcze pieczemy 30 minut. 
Piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy. Po 20 minutach lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy dopiero wtedy jak będzie wystudzony.
Odstawiamy w chłodne miejsce do spiżarki lub lodówki. 
3. Następnego dnia przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i mieszamy z kajmakiem. Wylewamy na wierzch sernika i dekorujemy bakaliami. 





Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jakie pyszności:) ja w sobotę robiłam sernik z korzenną nutką:)

    OdpowiedzUsuń