Sernik klasyczny
Tym razem prezentuję sernik z przepisu najbardziej klasycznego z całej klasyki serników:)
Wierzch sernika zrobiłam bardzo orzechowy. Użyłam orzechów włoskich, pekan, pistacji, migdałów oraz dodatkowo rodzynek i suszonych żurawin.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
Wierzch sernika zrobiłam bardzo orzechowy. Użyłam orzechów włoskich, pekan, pistacji, migdałów oraz dodatkowo rodzynek i suszonych żurawin.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
Potrzebne składniki:
1000g białego sera mielonego
200g masła w temperaturze pokojowej
8 dużych jajek
350g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka wanilii Bourbon
szczypta soli
do dekoracji:
400g kajmaku
100g śmietany 30%
bakalie
do dekoracji:
400g kajmaku
100g śmietany 30%
bakalie
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Miksujemy masło z połową ilości cukru. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do masła dodajemy żółtka, miksując na średnich obrotach. Dalej miksując dodajemy po łyżce sera, aż do wyczerpania. Dodajemy wanilię i budyń. Ubijamy białka z solą. Delikatnie mieszamy z serową masą.
2. Masę nakładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika wkładamy, szczebel niżej niż forma, blaszkę, do której wlewamy wrzącą wodę. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni 60 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i jeszcze pieczemy 30 minut.
Piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy. Po 20 minutach lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy dopiero wtedy jak będzie wystudzony.
Odstawiamy w chłodne miejsce do spiżarki lub lodówki.
Jakie pyszności:) ja w sobotę robiłam sernik z korzenną nutką:)
OdpowiedzUsuń