1.12.2013

CIASTO ORIENTALNE BASBOUSA

Ciasto orientalne Basbousa
(rava cake)





Dziś zamieszczam przepis na orientalne ciasto z dodatkiem semoliny, mocno nasączone syropem. Wersja tego ciasta została stworzona na prośbę mojej córki. W związku z tym wiórki kokosowe musiałam wymienić na orzechy włoskie.:)
Ciasto zmieniło kolor, z żółtego na beżowy, z pewnością zmieniło też smak (nie jadłam oryginalnego), lecz było zaskakująco dobre. Poza tym, w jakiś niewytłumaczalny sposób, było mocno "wciągające". Im więcej się go jadło, tym bardziej chciało się go jeść ... i nie można było przestać :)) 
Ta egipsko-turecko-grecka specjalność, choć mocno przeze mnie zmieniona, zawiera jakieś czary, które uzależniają  od jedzenia tego ciasta:) 
W ciągu dwóch tygodni dwa razy piekłam to ciasto i mimo, że się skończyło, znowu mam ochotę je upiec! 
Ciekawe, czy Wy też dacie się wkręcić w ten orientalny smak?

Potrzebne produkty:*

1 i 1/3 szklanki semoliny
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
100g zmielonych włoskich orzechów
3 jajka
1/2 szklanki cukru

na syrop:
1 szklanki wody
1 szklanka cukru drobnego
sok z 1/2 cytryny


*na podstawie przepisu ze strony www.easilygoodeats.ch


Sposób wykonania:

1. Łączymy suche składniki: semolinę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. 
2. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jogurt, olej i wanilię, do tego dodajemy orzechy i bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką miksturę.
3. W trzeciej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem.
4. Łączymy mokre składniki z suchymi, następnie dodajemy ubite jajka delikatnie mieszając szpatułką.
5. Ciasto wykładamy do formy, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 60 minut (test suchego patyczka). Ciasto powinno na górze być lekko zrumienione.




6. Gotujemy syrop z wody, cukru i soku z cytryny. Studzimy.
7. Jeszcze gorące, upieczone ciasto umieszczamy na kratce. Pod kratką kładziemy naczynie, do którego będzie spływał syrop. Ciasto polewamy syropem, aż wyczerpiemy cały płyn. Ciasto powinno być mocno nawilżone. Przechowujemy w lodówce.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz