Czekoladowe praliny
Potrzebne składniki:
na foremki
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
na nadzienie ciemne
125g ciemnej czekolady
8g masła
3-4 czubate łyżki bitej śmietany
kilka mlecznych karmelków utłuczonych na drobne kawałki (w moździerzu)
kilka łyżek likieru Baileys
50g białej czekolady
4g masła
5-6 łyżek bitej śmietany
kandyzowana skórka pomarańczowa drobno pokrojona
Sposób wykonania:
1. W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę z olejem. Przygotowujemy foremki na czekoladki lub mini papilotki do pralinek oraz pędzelek. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy po łyżce do foremki, rozprowadzamy pędzelkiem po ściankach foremki. Foremki wkładamy do zamrażalnika na parę minut, aby czekolada całkowicie stwardniała. Po wyjęciu z lodówki usuwamy delikatnie papier z papilotki.
2. Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę roztopiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i znowu mieszamy.
Do części foremek z czekolady dodajemy potłuczone karmelki, do części wlewamy po łyżeczce likieru, do pozostałych wkładamy pokrojoną drobno skórkę pomarańczową.
3. Nadzienie wkładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim czekoladowe foremki z likierem i tłuczonymi karmelkami. Wkładamy do lodówki.
4. Przygotowujemy białe nadzienie. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Do lekko przestudzonej masy dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Masą napełniamy foremki czekoladowe ze skórką pomarańczową.
Wkładamy do lodówki.
Sposób wykonania:
1. W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę z olejem. Przygotowujemy foremki na czekoladki lub mini papilotki do pralinek oraz pędzelek. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy po łyżce do foremki, rozprowadzamy pędzelkiem po ściankach foremki. Foremki wkładamy do zamrażalnika na parę minut, aby czekolada całkowicie stwardniała. Po wyjęciu z lodówki usuwamy delikatnie papier z papilotki.
2. Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę roztopiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i znowu mieszamy.
Do części foremek z czekolady dodajemy potłuczone karmelki, do części wlewamy po łyżeczce likieru, do pozostałych wkładamy pokrojoną drobno skórkę pomarańczową.
3. Nadzienie wkładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim czekoladowe foremki z likierem i tłuczonymi karmelkami. Wkładamy do lodówki.
4. Przygotowujemy białe nadzienie. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Do lekko przestudzonej masy dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Masą napełniamy foremki czekoladowe ze skórką pomarańczową.
Wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz