18.12.2013

CUPCAKES MAKOWE

Cupcakes makowe




Typowo świąteczne cupcakes - z makiem, marcepanem i migdałami. Przybranie na ciasteczkach też tradycyjne - bożonarodzeniowe. Może warto pokusić się o zrobienie takich ciekawych,makowych ciasteczek zamiast makowca. 
Przepis na cupcakes zaczerpnęłam z bloga domowe-wypieki, dekoracja i krem są mojego autorstwa. 
Zapraszam do skorzystania z przepisu!





Potrzebne składniki:

100g marcepana do pieczenia
130g zmielonych migdałów
100g trzykrotnie zmielonego maku
250ml naturalnego jogurtu
70g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 jajko
120g mąki pszennej
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  


na nadzienie 
50g marcepana do pieczenia

na krem
125g serka Philadelphia
100g miękkiego masła
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru





na dekorację (waga w przybliżeniu)
100g białego marcepana
30g zielonego marcepana 
10g czerwonego marcepana





Sposób wykonania:

1. Wkładamy do miski marcepan, jajko, cukier, sól, miękkie masło, ekstrakt migdałowy i miksujemy mikserem.
2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek, zmielone migdały i zmielony mak.
3. Do pierwszej miski dodajemy na przemian jogurt i masę z drugiej miski, cały czas miksując.
4. Ciasto nakładamy do papilotek, wkładając do środka kulkę lub pasek marcepana.





5. Cupcakes pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut.






Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.





6. Przygotowujemy krem. Ubijamy masło z cukrem, dodajemy serek i masło orzechowe. Ubijamy krótko na niskich obrotach, aż składniki połączą się. Krem nakładamy płasko na cupcakes.
7. Biały marcepan rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka o średnicy cupcakes. 





Dodatkowo, dla ozdoby, możemy powycinać dziurki za pomocą tylki od rękawa do dekoracji tortów. Krążki nakładamy bezpośrednio na cupcakes, cienka warstwa kremu sprawi, że marcepan bardzo dobrze przyklei się do ciastka.




8. Za pomocą wzornika wycinamy zielone listki. Układamy je na krążkach marcepana. Przyklejamy czerwone kuleczki, lekko dociskając





Marcepanowe ozdoby nie potrzebują dodatkowego kleju, aby przytwierdzać je na ciastkach.






Ciastka najsmaczniejsze są na drugi lub trzeci dzień. Są wilgotne, pachnące migdałami i ...mocno makowe:)






 Ten wypiek to tradycyjny smak i zapach świątecznych ciasteczek bożonarodzeniowych.






Umieszczenie paska marcepana w środku ciasta powoduje, że jest one wilgotne i lekkie.





Smacznego!


1 komentarz:

  1. piękne i pewnie dobrze smakują pozdrawiam teresa

    OdpowiedzUsuń