Tarta wiedeńska czekoladowo-orzechowa
Przepis znalazłam w listopadowym numerze czasopisma "Moje Gotowanie".
Moje ciasto zawiera lekkie zmiany w stosunku do oryginału oraz całkowicie inną polewę czekoladową. Od dłuższego czasu szukam sposobu na polewę, która będzie błyszcząca jak lustro, nawet po zastygnięciu. Po przeczytaniu wielu dyskusji na forach internetowych dowiedziałam się, że dodatek żelatyny i syropu glukozowego jest sprawcą tego "błysku". Spróbowałam, i rzeczywiście to działa!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
250g mąki pszennej
150g zimnego masła
1 żółtko
2-3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu wanilii
3 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
300ml śmietany 30%
2 łyżki masła
130g drobnego cukru
250g rozdronionych orzechów laskowych i włoskich (w dowolnych proporcjach)
3 łyżki zmielonych migdałów
na polewę:
100g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki cukru drobnego
2 listki żelatyny
1 łyżka glukozy
Sposób wykonania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy masło i sól, mieszamy widelcem lub specjalnym mieszakiem do wyrabiania kruchych ciast. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Wykonujemy nadzienie. Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody i wsypujemy cukier. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy karmel o jasnym, bursztynowym kolorze. Zdejmujemy z kuchenki, wlewamy śmietankę cienkim strumieniem jednocześnie mieszając.Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Do mikstury dodajemy drobno posiekane orzechy i zmielone migdały.
3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na dwa placki o średnicy większej niż forma do tarty. Jeden placek wkładamy do formy formując brzegi. Na ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzch kładziemy drugi placek, zlepiamy dokładnie brzegi ciasta, aby nadzienie w czasie pieczenia nie wyciekało bokami. Ciasto nakłuwamy w paru miejscach.
4. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut. Studzimy w foremce.
5. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wsypujemy cukier i kakao, dodajemy masło i 3 łyżki wody. Podgrzewamy cały czas mieszając. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Po dwóch minutach odciskamy z wody, zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. Do polewy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i glukozę, mieszamy, aby uzyskać aksamitnie gładką polewę. Lekko studzimy.
6. Tartę umieszczamy na paterze przewracając do góry nogami. Polewamy ją czekoladową polewą i dekorujemy włoskimi orzechami.
Tartę można jeszcze wzbogacić prażonymi migdałami.
Białe migdały drobno siekamy, prażymy parę minut na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Studzimy i dekorujemy nimi ciasto. Smak i zapach prażonych migdałów doda ciastu niepowtarzalny charakter.
Dzięki różnym rodzajom orzechów i polewie z gorzkiego, oryginalnego kakao, ciasto jest bogactwem witaminowym (szczególnie z grupy B), ale nie ma co ukrywać też bombą kaloryczną :)
Zadowoli jednak nawet najbardziej wymagających czekoladoholików.
Jeden kawałek tej wiedeńskiej tarty zastąpi tabliczkę czekolady z orzechami.:)
Ciasto długo zachowuje świeżość. Przechowujemy je w chłodnym miejscu.
3 łyżki zmielonych migdałów
na polewę:
100g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki cukru drobnego
2 listki żelatyny
1 łyżka glukozy
Sposób wykonania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy masło i sól, mieszamy widelcem lub specjalnym mieszakiem do wyrabiania kruchych ciast. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Wykonujemy nadzienie. Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody i wsypujemy cukier. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy karmel o jasnym, bursztynowym kolorze. Zdejmujemy z kuchenki, wlewamy śmietankę cienkim strumieniem jednocześnie mieszając.Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Do mikstury dodajemy drobno posiekane orzechy i zmielone migdały.
3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na dwa placki o średnicy większej niż forma do tarty. Jeden placek wkładamy do formy formując brzegi. Na ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzch kładziemy drugi placek, zlepiamy dokładnie brzegi ciasta, aby nadzienie w czasie pieczenia nie wyciekało bokami. Ciasto nakłuwamy w paru miejscach.
4. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut. Studzimy w foremce.
5. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wsypujemy cukier i kakao, dodajemy masło i 3 łyżki wody. Podgrzewamy cały czas mieszając. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Po dwóch minutach odciskamy z wody, zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. Do polewy dodajemy rozpuszczoną żelatynę i glukozę, mieszamy, aby uzyskać aksamitnie gładką polewę. Lekko studzimy.
6. Tartę umieszczamy na paterze przewracając do góry nogami. Polewamy ją czekoladową polewą i dekorujemy włoskimi orzechami.
Tartę można jeszcze wzbogacić prażonymi migdałami.
Dzięki różnym rodzajom orzechów i polewie z gorzkiego, oryginalnego kakao, ciasto jest bogactwem witaminowym (szczególnie z grupy B), ale nie ma co ukrywać też bombą kaloryczną :)
Zadowoli jednak nawet najbardziej wymagających czekoladoholików.
Ciasto długo zachowuje świeżość. Przechowujemy je w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz