Ciasteczka cytrynowe z makiem
Nieduże ciasteczka migdałowo-cytrynowe z polewą z konfitury różanej własnej roboty. Świetnie się przechowują nawet w temperaturze pokojowej. Lekko wilgotne dzięki cytrynowemu syropowi. Dodatek maku uatrakcyjnia smak ciasteczek.
Potrzebne składniki
na ciasto
120g cukru
120g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka
150g zmielonych migdałów
20g maku
130g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka cytrynowa z jednej cytryny
10 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryny)
10 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryny)
na syrop
100g cukru
sok z jednej cytryny
na polewę
100g konfitury różanej
Sposób wykonania:
1. Miksujmy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy zmielone migdały, skórkę cytrynową, ekstrakt migdałowy oraz sok. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2. Łączymy suche produkty: mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy, mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut (test suchego patyczka). Studzimy na kratce.
4. Z cukru i soku cytrynowego przygotowujemy syrop. Przestudzone ciastka nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Polewamy syropem.
5. Konfiturę lekko podgrzewamy, smarujemy nią ciasteczka. Pozostawiamy na parę godzin, aby konfitura zastygła.
Sposób wykonania:
1. Miksujmy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy zmielone migdały, skórkę cytrynową, ekstrakt migdałowy oraz sok. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2. Łączymy suche produkty: mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy, mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut (test suchego patyczka). Studzimy na kratce.
4. Z cukru i soku cytrynowego przygotowujemy syrop. Przestudzone ciastka nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Polewamy syropem.
5. Konfiturę lekko podgrzewamy, smarujemy nią ciasteczka. Pozostawiamy na parę godzin, aby konfitura zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz