11.12.2013

CIASTECZKA CYTRYNOWE Z MAKIEM

Ciasteczka cytrynowe z makiem




Nieduże ciasteczka  migdałowo-cytrynowe z polewą z konfitury różanej własnej roboty. Świetnie się przechowują nawet w temperaturze pokojowej. Lekko wilgotne dzięki cytrynowemu syropowi. Dodatek maku uatrakcyjnia smak ciasteczek.

Potrzebne składniki

na ciasto
120g cukru
120g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka
150g zmielonych migdałów
20g maku
130g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka cytrynowa z jednej cytryny
10 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryny)

na syrop
100g cukru
 sok z jednej cytryny

na polewę 
100g konfitury różanej


Sposób wykonania:

1. Miksujmy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy zmielone migdały, skórkę cytrynową, ekstrakt migdałowy oraz sok. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2. Łączymy suche produkty: mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy, mieszamy. 
3. Ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut (test suchego patyczka). Studzimy na kratce.





4. Z cukru i soku cytrynowego przygotowujemy syrop. Przestudzone ciastka nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Polewamy syropem.





5. Konfiturę lekko podgrzewamy, smarujemy nią ciasteczka. Pozostawiamy na parę godzin, aby konfitura zastygła. 





Ciasteczka wyśmienicie pasują do kawy lub herbaty. Długo zachowują świeżość. 





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz