07.12.2013

CUPCAKES ŚWIĄTECZNE

Cupcakes świąteczne
(christmas cupcakes)





Przepis na dekoracyjne cupcakes czekoladowo-kawowe z nadzieniem z białej czekolady oraz krem maślany z dodatkiem serka mascarpone. 
Zapraszam!


Potrzebne składniki:

na ciasto
100g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki gorącej mocnej kawy
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 duże jajka
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii




na nadzienie i krem
250g serka mascarpone
100g białej czekolady
200g masła w temperaturze pokojowej
50g cukru pudru
250ml śmietanki 36%
zielony barwnik spożywczy

do dekoracji kolorowe, błyszczące, cukrowe koraliki






Sposób wykonania:

1. Czekoladę rozdrabniamy, wsypujemy razem z kakao do miski. Całość zalewamy gorącą kawą, mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy, aby przestygło.
2. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, proszek do pieczenia.
3. W trzeciej misce łaczymy mokre produkty: olej, jajka, ocet, ekstrakt. Trzepaczką mieszamy.
4. Łączymy zawartość wszystkich trzech misek razem, mieszając je trzepaczką. Masę przelewamy do foremek na cupcakesy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut (test suchego patyczka). Nie należy przedłużać czasu pieczenia, bo ciastka będą za bardzo przesuszone.
Ciastka studzimy na kratce. 



5. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, wkładamy do rondelka, podgrzewamy. Odstawiamy, dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aby się rozpuściła. Studzimy, a jak przestygnie dodajemy po łyżce do serka i mieszamy. 



Odkładamy 1/3 kremu do lodówki, na nadzienie do środka babeczek. 



6. Ucieramy masło z cukrem na puch. Dodajemy krem serowy cały czas ucierając, a następnie zielony barwnik spożywczy.








 
7. Ze środka babeczek 
wykrawamy po łyżeczce
 ciasta i wypełniamy to miejsce
kremem z serka mascarpone 
i  białej czekolady. 





8. Zielony krem maślano-serowy nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką do formowania listków. Z kremu, na każdym cupcake, formujemy choinkę.






Dekorujemy kolorowymi cukrowymi groszkami.




Ciasteczka przechowujemy w lodówce. 
Część cupcakes zrobiłam w mini papilotkach. Takie mini choineczki wraz z pralinkami własnej roboty stanowią dobry, okazjonalny prezent, gdy idziemy do znajomych na grudniową herbatkę. 





Ciasteczka w kształcie choinek będą ozdobą każdego świątecznego stołu.




Dodatkowo ciasteczka można udekorować białym kremem, który będzie imitował śnieg:)



Cupcakes można wkomponować w dekorację stołu.




Ciasteczka są bardzo czekoladowe, ponieważ do ciasta dodaliśmy kakao i czekoladę. Do nadzienia użyliśmy oprócz serka mascarpone także białej czekolady. Zwolennicy czekolady powinni być usatysfakcjonowani :)











Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz