23.12.2013

TORT MAKOWY

Tort makowy





Świąteczne ciasto makowe z kremem kawowym, wykwintne i smakowite. 
Ciasto idealne na stół wigilijny, ale także dobre do kawy w całym okresie karnawału. Z powodu dużej ilości użytych jajek (piana z 10 białek) oraz kaszy manny, ciasto jest dość lekkie, wyjątkowe jak na ciasto makowe. 


Potrzebne składniki:

na ciasto
10 dużych jajek lub 12 małych
350g cukru pudru
400g maku
2 łyżki miodu
60g kaszy manny
25g bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

na krem
400ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
300g masła w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki kawy
2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)

na poncz
1/2 szklanki likieru kawowego (użyłam Baileys)
1/4 szklanki przegotowanej wody

do dekoracji: biały, czerwony i zielony marcepan oraz migdały w płatkach. 





Sposób wykonania:

1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na parę godzin, najlepiej na noc. Drugiego dnia mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (z sitkiem o najdrobniejszych oczkach). Można też wcześniej przygotować budyń do kremu. W tym celu gotujemy budyń, według przepisu podanego przez producenta. Proponuję użycie jednak mniejszej ilości mleka, aby powstał gęsty budyń. Studzimy.
2. Odzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy, delikatnie mieszając: mak, kaszę, bułkę tartą, miód, ekstrakt i proszek do pieczenia.
3. Ubijamy pianę i dodajemy ją do masy.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu ciasto, całkowicie wystudzone, kroimy na krążki i nasączamy ponczem (lekko rozwodnionym likierem kawowym)
5. Masło z cukrem ucieramy do białości. Zaparzamy kawę i studzimy ją.Do masła dodajemy po łyżeczce ostudzonego budyniu, cały czas ucierając. Dodajemy kawę i ewentualnie likier.



6. Ciasto przekładamy kremem i wkładamy do lodówki, aby stężało.
7. Rozwałkowujemy biały marcepan na placek, odciskamy spód tortownicy i wycinamy kółko. Kółko kładziemy na wierzch tortu. Wycinamy ozdoby z zielonego marcepana i robimy kokardę z czerwonego marcepana. Z czerwonego marcepana rolujemy małe kuleczki do dekoracji tortu. Z boku  ciasto obsypujemy migdałami w płatkach. 





Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dekoracja tortu fantastyczna, pomysł bardzo mi się podoba. Tort wydaje się być bardzo smaczny chętnie z Twojego przepisu skoskorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na tort sprawdzony, bardzo polecam :) dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)

      Usuń