02.01.2017

DESER KREM BRULEE

Deser krem brulee



  Wspaniały delikatny krem, specjalność kuchni francuskiej. Do wykończenia tego deseru potrzebny jest specjalny palnik, jeśli się go nie posiada, można deser ustawić bezpośrednio pod grzałką w piekarniku i krótko zapiec, ale ....to nie to samo..




Potrzebne składniki:

500ml śmietany 30%
6 żółtek
1 strąg wanilii
50g cukru

dodatkowo:
brązowy cukier

Sposób wykonania:

1. Ze strąka wanilii wydobywamy ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietanę i wrzucamy wanilię, ziarenka ze strąkiem. Gotujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wyjmujemy na koniec strąg wanilii. Żółtka mieszamy z cukrem, zbytnio ich nie napowietrzając, zalewamy ciepłą śmietanką, mieszamy.
2. Przygotowujemy specjalne żaroodporne specjalne kokilki do kremu. Nalewamy masę. Kokilki wstawiamy do naczynia, które napełniamy wrzątkiem (mniej więcej do połowy wysokości kokilek). Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 40 minut. Masa ma być lekko ścięta, pod naciskiem palca ma się uginać. Studzimy w chłodnym miejscu około 3-4 godziny. 



3. Krem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem do kremu brulee. 






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz