22.01.2017

CIASTO MAKOWE Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA W POLEWIE

Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem



  Przekonałam się, że wiele osób lubi ciasta złożone z kilku warstw o różnych smakach. To ciasto zadowoli właśnie takich smakoszy. Składa się z warstwy makowej, biszkoptowej, kremowo-czekoladowej, kawowej i wiśniowej. Wszystko w jednym cieście otulonym białą czekoladą, posypanym słonecznikiem w polewie i bezikami. 


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
5 jajek
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g niebieskiego maku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

na krem:
100g czarnej czekolady
100ml śmietany 30%
250g sera mascarpone
150g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
likier pomarańczowy
150g białej czekolady
 ziarna karmelizowanego słonecznika 
200g okrągłych biszkoptów
szklanka słodzonej kawy
wiśnie z syropu lub kompotu




Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy kolejno żółtka, dalej miksując. Dodajemy po kolei mąkę, proszek, wanilię i na koniec wsypujemy mak, delikatnie mieszamy. 
Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka).
2. W rondelku gotujemy 100 ml śmietany, do gorącej wrzucamy posiekaną czarną czekoladę, mieszamy. W misce ubijamy serek ze śmietaną i cukrem. Mikser nastawiamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce kremu serowego do rozpuszczonej czekolady.
3. Biszkopt kroimy, przekładamy kremem (zostawiamy kilka łyżek kremu na wierzch ciasta). Na krem nakładamy wiśnie odsączone z syropu. Na makowy, wierzchni blat, układamy nasączone w kawie biszkopty i kładziemy warstwę pozostawionego kremu. 




Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy do lodówki. 
4. Topimy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Przycinam, do wymiarów ciasta, folię transferową. Na folię kładziemy rozpuszczoną czekoladę, rozsmarowujemy. 




Nakładamy folię, stroną czekoladową, na ciasto.








Wkładamy do lodówki. Folię można zdjąć bezpośrednio przed spożyciem ciasta.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz