17.01.2017

SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Sernik w polewie czekoladowej



  Bardzo smaczny sernik, jest delikatny, a nie jest tłusty (bez masła). Sernik można zjeść w wersji odchudzonej - bez polewy i kremu, ale smaczniejszy jest oczywiście z dodatkami. 



Potrzebne składniki:

na sernik:
800g mielonego sera
7 jajek średniej wielkości
40g mąki pszennej
20g budyniu śmietankowego
140g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

na polewę:
125ml wody
150g cukru drobnego
100g gorzkiego kakao
150ml śmietany 30%
50g płynnego miodu
12 listków żelatyny (24g)

na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany 30%
cukier według uznania

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową ilości cukru. Dodajemy serek i mąkę z budyniem. W drugiej misce ubijamy białko z solą i pozostałym cukrem. Łączymy delikatnie składniki. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pieczemy 40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę na 160 stopni. Po 20 minutach piekarnik wyłączamy, ale sernik wyjmujemy dopiero wówczas, gdy będzie całkowicie wystudzony.



2. Robimy polewę. Wlewamy do rondelka wodę, śmietanę, wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy miód i namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, Mieszamy, aż uzyskamy gładką miksturę. Przecedzamy przez sitko, staramy się nie mieszać energicznie, aby nie napowietrzyć polewy. Gdy polewa osiągnie temperaturę około 32 stopnie, polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki. 



3. Zimną śmietanę i serek miksujemy z cukrem. Dekorujemy sernik kremem. 










Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz