03.01.2017

MIODOWIEC PIJANY

Miodowiec pijany



Ciasto dozwolone od lat osiemnastu:)
Około dwa tygodnie ciasto nasączamy, co kilka dni, alkoholem. Jeśli planujemy ciasto na konkretną datę, należy pamiętać, żeby go wcześniej upiec, podobnie jak pierniki, które muszą dojrzewać. 





Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g masła w temperaturze pokojowej
5 jajek
150g cukru czarnego muscovado
3 łyżki miodu płynnego
150g mąki pszennej
150g mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka przepraw piernikowych
1000g bakalii (suszone morele, śliwki, rodzynki, figi, daktyle, żurawiny, włoskie orzechy, migdały)

dodatkowo:
100ml białego rumu
100ml likieru pomarańczowego
100ml brandy




Sposób wykonania:

1. W przeddzień pieczenia ciasta, kroimy na drobno bakalie (oprócz orzechów), zalewamy brandy i zostawiamy na noc.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Miksując dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, a na koniec wsypujemy bakalie i orzechy, mieszamy masę. 
Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie masa wypełniła dwie moje formy: keksówkę i tortownicę. Pieczemy około 100 minut (test suchego patyczka).
2. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy likierem pomarańczowym. 



Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Co dwa dni ponownie ciasto nasączamy alkoholem, na przemian likierem i rumem. Postępujemy tak około 2 tygodnie, po tym czasie ... smacznego:)



... lub ciasto można jeszcze wzbogacić, przez obłożenie go masą marcepanową. Ciasto zachowa wtedy dłużej wilgoć, a dekoracja na cieście uatrakcyjni je.









Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz