10.01.2017

CUPCAKES FERRERO ROCHER

Cupcakes Ferrero Rocher



  Błyskawiczne ciastka, z amerykańskiego przepisu typu - weź składniki mokre, weź składniki suche, połącz i upiec:) Wszystko trwa 5 minut plus pieczenie 20 minut, co daje nam ciasteczka w czasie nie dłuższym niż pół godziny...rekord:) W czasie gdy się pieką, robimy krem i gotowe! 
Cupcakes są bardzo smaczne, znikają też w tempie amerykańskim:)




Potrzebne składniki:

na ciasto:
220g cukru pudru
300g mąki pszennej
80g czarnego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
200ml maślanki
200ml mocnej kawy
100ml oleju roślinnego
2 łyżeczki wanilii

na krem:
150g masła w temperaturze pokojowej
150ml zimnej śmietany 30%
4 łyżki kremu czekoladowego nutella

dodatkowo:
czekoladki Ferrero Rocher

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. Wykonanie ciasta jest bardzo proste. Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie produkty: cukier, mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Do drugiej miski wlewamy płynne produkty: olej, wanilię, kawę, maślankę i jajka. Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką, łączymy produkty sypkie i płynne. Napełniamy masą papilotki do cupcakes. Do każdej wkładamy po jednej czekoladce Ferrero Rocher. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. 




2. Robimy krem. Miksujemy śmietanę z nutellą. W oddzielnej misce miksujemy masło, gdy będzie jasne i puszyste, dodajemy po łyżce czekoladowej bitej śmietany.
3. Krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dekoracyjną tylką. Dekorujemy cupcakes.







Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ale super przepis:) mój mąż jest akurat w Ameryce może też jada takie specjały:)

    OdpowiedzUsuń