18.12.2016

TARTA JABŁKOWA Z GWIAZDKAMI

Tarta jabłkowa z gwiazdkami



  To jest typowa tarta jabłkowa - przepis klasyczny. Wycięcie i udekorowanie tarty gwiazdkami nadaje jej charakteru świątecznego.



Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
80g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

na nadzienie:
2000g jabłek szara reneta
1 łyżeczka cynamonu
150g rodzynek cesarskich
100g włoskich orzechów
2-3 łyżki drobnego cukru

dodatkowo:
50g zmielonych migdałów


Sposób wykonania:

1. Na blacie kuchennym siekamy masło z mąką, z solą i cukrem. Dodajemy resztę składników, ciasto wyrabiamy rękoma. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i prażymy w garnku. Dodajemy cukier, orzechy i rodzynki, studzimy.
3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. 



Na spód ciasta sypiemy zmielone migdały, nakładamy jabłka i układamy gwiazdki. Pieczemy około 40 minut, do zrumienienia wierzchu tarty. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.



Tartę można posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.







Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz