15.12.2016

CUPCAKES BOMBKI

Cupcakes bombki



  Ciastka, które do złudzenia przypominają bombki:)
Więcej zabawy niż pieczenia, ale efekt murowany. W dużej mierze sprawił to spożywczy brokat. Pamiętać jednak należy, żeby kupić brokat dobrej,sprawdzonej  firmy i żeby miał jak najmniej składników E-jakiś tam...czyli po prostu, żeby rzeczywiście był jadalny. Życzę dobrej zabawy przy przygotowywaniu tych ciasteczek...bo zabawa gwarantowana:) ...może wspólnie z dziećmi?





Potrzebne składniki:

na ciasto:
245g masła
3 jajka
175g cukru pudru
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70ml mleka
1 strąg wanilii

na krem:
250g sera mascarpone
250g chałwy waniliowej

dodatkowo:
masa cukrowa
lukier królewski
brokat spożywczy
konfitura z moreli




Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formy na muffiny i na kopuły. 
2. Ze strąka wanilii wyjmujemy ziarenka. Ubijamy ręczną trzepaczką jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy mleko i mąkę z proszkiem, mieszamy. Masło topimy i dodajemy schłodzone do masy. Masę nalewamy do foremek, pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka). Studzimy.




3. Robimy krem. Chałwę rozdrabniamy w blenderze na całkiem miałko. Dodajemy do mascarpone, miksujemy. 
4. W cupcakes wycinamy środki, nakładamy do środka krem, nakrywamy kopułami. 




Podgrzewamy konfiturę, przecieramy przez sitko i gorącą smarujemy z wierzchu kopuły, które zostały umieszczone na cupcakes. 



5. Wałkujemy masę cukrową, wycinamy z niej kółka i nalepiamy na kopuły. Za pomocą pędzelka nanosimy brokat.


6. Robimy lukier królewski tzn. miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier wkładamy do worka cukierniczego z wąską tylką i dekorujemy ciastka. 





Z masy cukrowej formujemy wieszaczki do bombek. Dodatkowo użyłam tu złotego sznureczka, jest to jedyny niejadalny element w tych wypiekach.



7. Warto postarać się o odpowiednią ekspozycję tych ciastek, bardzo uatrakcyjni to ich wygląd.






Smacznego!


2 komentarze: