10.08.2015

SERNIK KRAKOWSKI

Sernik krakowski



 Bardzo tradycyjny, starodawny, polski sernik. Sernik, który znajdziecie na każdym kulinarnym blogu. Ten jest wzorowany na przepisie Magdy Gessler. Upiekłam go na wyjątkowe zamówienie i wyjątkowo umieściłam na blogu:)
 Zauważyłam, że polskie blogi charakteryzują się tym, że wszystkie zawierają prawie te same przepisy, lub podobne, trochę zmienione. Ktoś robi ciasto szpinakowe, już wszyscy pieką to ciasto i umieszczają na swoich blogach ...i tak jest z wieloma przepisami. Blogi stały się prywatnymi notesami z przepisami. Oczywiście, nie mam nic przeciwko temu, żeby było jasne, to też przecież fajna sprawa:)
 Polowania na przepisy odbywają się w grupach kulinarnych. Największymi ściągawkami są; strona Moje Wypieki i przepisy Siostry Anastazji.
 Ja staram się nie powielać stron kolejnych blogów (chociaż mam wyjątki, chociażby dzisiaj:)), a szukać inspiracji u największych mistrzów cukiernictwa, o światowej sławie.  Podpatruję cukiernie, szefów cukiernictwa w znanych i uznanych hotelach i restauracjach. Staram się śledzić najnowsze trendy i mody. Zgodnie z najnowszymi tendencjami, kładę szczególny nacisk na dekoracje ciast i deserów.
 Mam ambicję ( i taką nadzieję)  utworzenia bloga innowacyjnego.
 Dziękuję wszystkim, którzy tu trafili i mam nadzieję, że spodobały się im moje wypieki i dekoracje:)





Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie serowe:
1000 białego sera trzykrotnie zmielonego (ja wzięłam gotowy w rulonach)
6 jajek dużych, około 80g każde
200g cukru pudru
100g miękkiego masła
150ml gęstej śmietany
3 łyżki czubate budyniu waniliowego (1 i 1/3 opakowania)
1 laska wanilii
50g rodzynek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli

dodatkowo:
żółtko do smarowania
cukier puder i mleko do lukru


Sposób wykonania:

1. Robimy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy masło,rozdrabniamy. Dodajemy żółtka i ekstrakt i wyrabiamy masę na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy dno formy, biorąc 2/3 ciasta, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, studzimy.
2. Do miski wkładamy ser, śmietanę, ziarenka z wanilii, masło, sok z cytryny i kilka łyżek cukru, miksujemy. oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na puch, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Dodajemy budyniowy proszek, miksujemy. na koniec dodajemy bakalie, delikatnie mieszając.
3. Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Dodajemy delikatnie do serowej masy. Masę serową przekładamy do formy z wystudzonym spodem.
4. Z pozostałego ciasta wałkujemy paski i nakładamy na wierzch ciasta. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 
5. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem, 60-70 minut. Piekarnik wyłączamy, ale sernika nie wyjmujemy, dopiero jak będzie wystudzony. Drzwiczki piekarnika można lekko uchylić po 40 minutach.



6. Przesiany cukier puder ucieramy z 1-2 łyżką mleka, na lukier. Ciasto, po przestudzeniu smarujemy lukrem, za pomocą pędzelka.




Składniki są na standardową blachę, a ponieważ nie miałam, upiekłam w dwóch formach.


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten sernik:) to jest jedyny wypiek jaki jadam z lukru które nie znoszę a tu mi odpowiada bardzo:)

    OdpowiedzUsuń