15.08.2015

CUPCAKES - FILIŻANKI

Cupcakes- filiżanki



Bardzo ciekawe wizualnie, babeczki kawowo-czekoladowe w foremkach, w kształcie filiżanek. Przepis na 12 foremek.



Potrzebne składniki: 

60g masła  w temperaturze pokojowej
160g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60ml wody
30ml mleka
60g białego cukru
80g brązowego cukru
1 jajko
15g kawy instant
30g czekolady w proszku

na krem:
125g serka philadelphia
250ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady
50ml śmietany
1 listek żelatyny
1 łyżka glukozy



Sposób wykonania:

1. Do rondelka wlewamy wodę i mleko, wsypujemy kawę, czekoladę, cukier brązowy i biały. Lekko podgrzewamy, mieszając, aby wszystkie składniki połączyły się. Studzimy. Masło z jajkiem miksujemy, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i solą oraz płyn kawowo-czekoladowy.
2. Masą napełniamy foremki do połowy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy około 20-25 minut ( test suchego patyczka). Studzimy.


3. Do rondelka wlewamy śmietanę i glukozę, podgrzewamy. Dodajemy, wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i odciśniętą, żelatynę. Mieszamy, a następnie zalewamy czekoladę, mieszamy delikatnie, aż do rozpuszczenia czekolady. 




4. Serek mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy. Łączymy, ubijając na wolnych obrotach.
5. Cupcakes polewamy masą czekoladową i dekorujemy kremem.



Ciasteczka można zrobić w zwykłych foremkach do cupcakes, też wyglądają bardzo atrakcyjnie.





Smacznego!




1 komentarz: