Sernik z malinami
Bardzo delikatny sernik z marcepanem i mrożonymi malinami. Przepis zaczerpnęłam, wyjątkowo bez zmian :) ze strony www.kwestiasmaku.com.
Moje ostatnie dwa wpisy różnią się graficznie od wszystkim moich dotychczasowych, ze względu na awarię komputera :( Dotyczy to także zdjęć. Obecne wpisy pochodzą z i-pada, gdzie mam ograniczone możliwości. Mimo wszystko umieszczam przepisy, żeby moi ewentualni czytelnicy nie myśleli, że zawiesiłam działalność :)
Potrzebne składniki:
na spód:
100g herbatników
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
na nadzienie:
250ml śmietany 30%
200g marcepanu
1 laska wanilii
1000g sera mielonego
60g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
4 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
na polewę:
200g gęstej śmietany 18%
2-3 łyżki cukru
dodatkowo:
250g malin
kilka łyżek drobnego cukru
Sposób wykonania:
1. Maliny umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy cukrem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Studzimy.
2. W rondelku podgrzewamy śmietanę z marcepanem i ziarenkami wanilii. Mieszamy do uzyskania gładkiej mikstury. Studzimy.
3. Miksujemy ser, cukier i mąkę. Dodajemy w czasie miksowania po jednym jajku. Dodajemy likier i miksturę marcepanową.
4. Blendujemy herbatniki, masło i kakao. Masą wykładamy tortownicę, ubijamy. Na ciastkowy spód wylewamy masę serową i wykładamy maliny. Lekko mieszamy masę, aby maliny zanurzyły się.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 30 minutach obniżamy temperaturę do 120 stopni. Po 45 minutach wysuwamy sernik, polewamy go śmietaną przemieszaną z cukrem i wsuwamy go jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając sernik w środku do przestudzenia. Sernik dekorujemy i przechowujemy w lodówce.
Rozmarzyłam się:)
OdpowiedzUsuń