25.05.2015

CIASTO DROŻDŻOWE

                                              Ciasto drożdżowe


Ciasto, które wszystkim smakuje. Dobre jest na śniadanie z masłem lub na podwieczorek z powidłami.

Potrzebne składniki: 

450g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
50ml mleka
100ml śmietany 36% 
90g masła
90g cukru drobnego
3 jajka
szczypta soli
skórka otarta z cytryny

dodatkowo:
rodzynki
mak do posypania
żółtko do posmarowania 

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy zaczyn z drożdży, kilku łyżek mąki, jednej łyżki cukru i letniego (podgrzanego) mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W rondelku roztapiamy masło ze śmietaną. Jajka ubijamy. 
3. Do mąki dodajemy cukier, sól, wyrośnięty zaczyn, ubite jajka oraz rozpuszczone masło ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, do momentu, aż będzię odchodzić od ścianek miski ( urywać się ).
4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, około 2 godziny.
5. Blat stołu posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na stół. Wielokrotnie uderzamy w nie dłonią, aby odpowietrzyć. Formujemy bułeczki (można na tym etapie dodać rodzynki), układamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia.


6. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem ( ważne żeby było w temperaturze pokojowej ). Można posypać suchym makiem.




7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 25-30 minut. Po zrumienieniu ciasta można nakryć go w piekarniku folią, aby wierzch ciasta nie był spalony lub wysuszony. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy ... chociaż z doświadczenia wiem, że gorące jest najsmaczniejsze i zazwyczaj połowa ciasta "znika" wtedy :)






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz