29.05.2015

SERNICZKI Z OWOCAMI

Serniczki z owocami


Wypiek tych babeczek, to odpowiedź na hasło w wydarzeniu fb - pieczemy serniki na Dzień Dziecka :) 
Chrupiący spód, wilgotny serniczek i mnóstwo owoców, to jest to, co dzieci lubią najbardziej. Miałam okazję przekonać się o tym, ponieważ, w czasie kiedy piszę ten post,  nie ma już żadnego ciasteczka.


Potrzebne składniki:

na spód:
100g ciastek typu digestive
15g cukru drobnego
60g masła




na warstwę sernikową:
250g sera typu philadelphia
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka gęstej śmietany
3 jajka
ziarenka z laski wanilii


na warstwę owocową: 
maliny, borówki amerykańskie - ilość według uznania
2 łyżki konfitury z malin
cukier puder do posypania
kilka łyżek bitej śmietany
kilka łyżek serka



Sposób wykonania:

1. Ciastka rozdrabniamy na bardzo drobno. Łączymy z cukrem i dodajemy roztopione masło, mieszamy. Nakładamy na dno foremek do cupcakes. Ugniatamy.




2. Do miski wkładamy wszystkie sładniki na sernik i mieszamy. Rozlewamy do foremek w równych porcjach. 



Pieczemy w temperaturze 160 stopni, około 30 minut. Otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy około następnych 30 minut.


3. Maliny rozdrabniamy z konfiturą. Część malin zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone serniczki nakładamy porcję owoców z konfiturą, posypujemy cukrem pudrem. 



Niektóre ciastka możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, pomieszaną pół na pół z serkiem philadelphia i odrobiną cukru. 




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz