Serniczki z owocami
Wypiek tych babeczek, to odpowiedź na hasło w wydarzeniu fb - pieczemy serniki na Dzień Dziecka :)
Chrupiący spód, wilgotny serniczek i mnóstwo owoców, to jest to, co dzieci lubią najbardziej. Miałam okazję przekonać się o tym, ponieważ, w czasie kiedy piszę ten post, nie ma już żadnego ciasteczka.
Potrzebne składniki:
Chrupiący spód, wilgotny serniczek i mnóstwo owoców, to jest to, co dzieci lubią najbardziej. Miałam okazję przekonać się o tym, ponieważ, w czasie kiedy piszę ten post, nie ma już żadnego ciasteczka.
Potrzebne składniki:
na spód:
100g ciastek typu digestive
15g cukru drobnego
na warstwę sernikową:
250g sera typu philadelphia
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka gęstej śmietany
3 jajka
ziarenka z laski wanilii
na warstwę owocową:
maliny, borówki amerykańskie - ilość według uznania
2 łyżki konfitury z malin
cukier puder do posypania
kilka łyżek bitej śmietany
kilka łyżek serka
Sposób wykonania:
1. Ciastka rozdrabniamy na bardzo drobno. Łączymy z cukrem i dodajemy roztopione masło, mieszamy. Nakładamy na dno foremek do cupcakes. Ugniatamy.
2. Do miski wkładamy wszystkie sładniki na sernik i mieszamy. Rozlewamy do foremek w równych porcjach.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni, około 30 minut. Otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy około następnych 30 minut.
3. Maliny rozdrabniamy z konfiturą. Część malin zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone serniczki nakładamy porcję owoców z konfiturą, posypujemy cukrem pudrem.
Niektóre ciastka możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, pomieszaną pół na pół z serkiem philadelphia i odrobiną cukru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz