28.05.2015

MUS W FOREMCE Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Mus w foremce z białej czekolady



Z podobnych składników wykonałam dwa rodzaje deserów. Jeden deser jest w pierścieniach, z prażynką i ananasami, drugi z musem w sferycznej foremce z białej czekolady.Zarówno jeden jak i drugi, pyszne!


Potrzebne składniki:

na ciasto:
205g mąki pszennej
125g cukru pudru
100ml mleka
80ml oleju orzechowego
1 małe jajko
50ml soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 białek
135g cukru granulowanego
1łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem:
85ml  soku z cytryny
125g cukru granulowanego
40g masła
40ml  śmietany 30%
3 jajka
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
4 płatki żelatyny
60ml soku z cytryny
300ml śmietany 36%
30g syropu kukurydzianego
1łyżka syropu cytrynowego



na prażynkę:
75g cukru granulowanego
20ml wody
75g zblanszowanych migdałów

dodatkowo:
50g cukru brązowego
ananas z puszki odsączony
100g białej czekolady

do nasączenia: 
Likier limoncello







Sposób wykonania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder,proszek do pieczenia.
2. Do drugiej miski wlewamy mleko, sok z cytryny, jajko, olej i wanilię.
3. Łączymy produkty sypkie i płynne.
4. Ubijamy białka z cukrem granulowanym i szczyptą soli. Wszystko delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut.
5. Ciasto studzimy i wykrawamy kółka o średnicy naszych foremek.


6. Topimy w kąpieli wodnej czekoladę i za pomocą pędzelka nanosimy czekoladę na całą powierzchnię foremek. Odkładamy do lodówki.
7. Przygotowujemy mus. Do rondelka wkładamy sok, cukier, masło,śmietanę, jajka, skórkę cytrynową i sól. Podgrzewamy mieszając trzepaczką, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Studzimy.
8. Karmelizujemy ananasy. Na patelnię wsypujemy brązowy cukier. Przygotowujemy suchy karmel. Deklasujemy rumem, wsypujemy pokrojony drobno ananas. Prażymy, a następnie przecedzamy.
9. Robimy prażynkę. Gotujemy cukier z wodą na bursztynowy kolor, dodajemy migdały, mieszamy. Wykładamy na blachę wysmarowaną olejem, studzimy. Po wystudzeniu i stwardzeniu masy siekamy w blenderze na drobne kawałki.


10. Ubijamy śmietanę. Rozpuszczamy żelatynę w lekko podgrzanym soku z cytryn. Mieszamy przygotowany krem do musu, żelatynę, syrop kukurydziany i bitą śmietanę.
11. Składamy ciastka. Do sferycznych foremek wkładamy mus, ananas i przykrywamy ciastem. 



Do pierścieni wkładamy odwrotnie, najpierw krążek ciasta potem ananasy, częś musu, prażynkę i znowu mus. 


Na wierzchu, dla lepszego efektu, można umieścić galaretkę.


Do dekoracji możemy wykorzystać sezonowe kwiaty jadalne, na przykład mniszek lekarski.



Ciasteczka są wyjątkowe, bogate w smaku. Zawierają delikatny mus, chrupiącą prażynkę, słodkie ananasy, kwaskowatą galaretkę i cudownie nasączony krążek ciasta. 



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz