Tartaletki z musem
Przepis na mus pochodzi z oficjalnej strony Marthy Stewart ( z małymi zmianami), natomiast polewa jest z przepisu znakomitego cukiernika Christophe Roussel. Smak deseru godny mistrzów cukiernictwa! Polecam!
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 jajka
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła
100g cukru pudru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
na mus:
100g białej czekolady
100g mlecznej czekolady
1 łyżka likieru pomarańczowego
100ml śmietany 30%
4 łyżki wody
3 żółtka
1 białko
2 łyżki cukru granulowanego
2 płatki żelatyny
na polewę karmelową:
175g cukru granulowanego
175g wody
150g śmietany 30%
12g mąki
8g żelatyny
na nadzienie:
kilka łyżek frużeliny z czarnej porzeczki z malinami
kilka łyżek kremu lemon curd
dodatkowo:
50g czekolady karmelowej
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Jajka ugotować na twardo. Potrzebne będą tylko żółtka. Studzimy je i przecieramy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy krótko ciasto, następnie wkładamy do lodówki.
2. Ciasto pieczemy w specjalnych foremkach do tartoletek w temperaturze 200 stopni, aż do zrumienienia ciasta. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek. Studzimy na kratce.
3. Wykonujemy mus. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, wkładamy do rondelka razem z wodą, likierem, dwoma łyżkami śmietany, podgrzewamy mieszając. Dodajemy żółtka dalej energicznie mieszamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy zmięknie, odciskamy i dodajemy do mikstury. Rondelek zestawiamy z kuchenki, jeszcze chwilę mieszamy i studzimy.
4. Ubijamy śmietanę. Ubijamy białko z cukrem i solą. Do czekoladowej mikstury dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. Dodajemy pianę, również delikatnie mieszając. Napełniamy sferyczne foremki i wstawiamy do zamrażalnika.
5. Rozpuszczamy czekoladę karmelową w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarujemy dna tartaletek, aby frużelina nie spowodowała rozmiękczenia ciasta.
6. Przygotowujemy polewę karmelową. Wsypujemy cukier do rondelka. Poruszamy kilkakrotnie rondelkiem, aby cukier równomiernie się topił. Jak syrop osiągnie kolor bursztynowy zaczynamy dolewać po trochu wodę, cały czas mieszając trzepaczką. Zostawiamy trochę wody, żeby rozpuścić w niej mąkę. Dodajemy mąkę z wodą, mieszamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy cały czas podgrzewając. Moczymy żelatynę w zimnej wodzie, po kilku minutach odsączamy, dodajemy do mikstury, rondelek zestawiamy z kuchenki. Studzimy mieszając od czasu do czasu.
7. Wyjmujemy mus z lodówki, wykładamy z foremek na kratkę, oblewamy wystudzoną polewą, dwukrotnie lub nawet trzy razy.
8. Składamy ciasteczka. Na dno tartaletek kładziemy frużelinę lub lemon curd, na to układamy polany polewą mus. Dekorujemy.
Wando, wyglądają obłędnie . Lubię takie małe cudeńka smaczne i eleganckie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałości:)
OdpowiedzUsuń