13.05.2015

TORT CHAŁWOWY Z MALTESERSAMI

Tort chałwowy z maltesersami


Mój ulubiony krem z dodatkiem dulce de leche i chałwą. Dziś tort wystrojony świątecznie. Jak wam się podoba?


Potrzebne składniki: 

na ciasto:
40g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
70g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
80g cukru pudru
szczypta soli
1łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g serka mascarpone
125g serka typu philadelphia
200g dulce de leche
250g chałwy
100g sezamu

do nasączenia:
mocna kawa z mlekiem

dodatkowo:
maltesersy
 sezam
rurki czekoladowe




Sposób wykonania:

1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, mielone migdały, proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i cukrem. Mieszamy żółtka z ekstraktem. Do piany dodajemy produkty sypkie i żółtko wolno mieszając. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Wszystkie składniki na krem miksujemy razem.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy i przekładamy kremem. 


Obkładamy kremem także boki i wierzch tortu. 


Dekorujemy czekoladowymi rurkami i maltesersami. Na wierzch sypiemy ziarna sezamu.










Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz