Tort chałwowy z maltesersami
Mój ulubiony krem z dodatkiem dulce de leche i chałwą. Dziś tort wystrojony świątecznie. Jak wam się podoba?
Potrzebne składniki:
na ciasto:
40g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
70g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
80g cukru pudru
szczypta soli
1łyżeczka ekstraktu waniliowego
na krem:
300g serka mascarpone
125g serka typu philadelphia
200g dulce de leche
250g chałwy
100g sezamu
do nasączenia:
mocna kawa z mlekiem
dodatkowo:
maltesersy
sezam
rurki czekoladowe
Sposób wykonania:
1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, mielone migdały, proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i cukrem. Mieszamy żółtka z ekstraktem. Do piany dodajemy produkty sypkie i żółtko wolno mieszając. Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Wszystkie składniki na krem miksujemy razem.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy i przekładamy kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz