16.05.2015

CUPCAKES ROMANTYCZNE

                                     Cupcakes romantyczne



Od dłuższego czasu planowałam zrobić cupcakes z taką dekoracją, potrzebowałam jedynie pretekstu do wykonania wyjątkowych, odświętnych dekoracji. Takim pretekstem okazały się imieniny Zosi, mojej nastoletniej kuzynki, a to jest mój prezent dla niej :)

Potrzebne składniki:*

 na ciasto:
160g masła w temperaturze pokojowej
80g cukru pudru
4 jajka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g białej czekolady
40ml mleka
skórka otarta z cytryny

na krem: 
160g masła
70g smalcu roślinnego
50ml śmietany 36%
160g cukru pudru
2 łyżki płynnej glukozy
1 łyżka ekstraktu wanilii

do dekoracji:
plastyczna masa cukrowa
barwnik spożywczy różowy
pył perłowy jadalny


* modyfikacja przepisu na cupcakes czekoladowe z kolorowym kremem


Sposób wykonania:

1. Ucieramy masło z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek. Do masła dodajemy żółtka dalej ucierając ( lub miksować). Dodajemy mąkę i proszek oraz ekstrakt. Czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Dodajemy do masy. Ubijamy białka z solą, lekko mieszamy z masą. 
2. Masą napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 30 minut ( test suchego patyczka).


3. Robimy krem. Masło i smalec roślinny ubijamy z cukrem. Dodajemy po łyżce śmietany i wanilię. Dodajemy glukozę, cały czas miksując.
4. Na cupcakes nakładamy krem, wygładzamy szpatułką. 


5. Każdą babeczkę przykrywamy, wyciętym z masy cukrowej, krążkiem. Robimy dekorację z różnej wielkości kulek, kokardek, kwiatków.









Smacznego!






1 komentarz: