25.04.2015

TORCIK WIOSENNY

                                                            Torcik wiosenny






Potrzebne składniki: 

na ciasto:
4jajka
80g cukru pudru 
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
80 g crisco (smalec roślinny)
400g cukru
220ml śmietany
250ml mleka
laska wanilii
250g serka mascarpone
8 żółtek
15g mąki pszennej
6-8 łyżek spirytusu
100g orzeszków pistacjowych







Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 40g cukru i szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym. Delikatnie mieszamy razem, ubite białka z żółtkami i mąką. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30-40 minut.  
2. Masło ze smalcem roślinnym i z 200g cukru pudru ucieramy do białości. Dalej ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Kilka łyżek masy maślanej odkładamy do miseczki, do obłożenia boków tortu.
3. Mleko zagotowujemy z pestkami, z laski wanilii. Żółtka miksujemy z cukrem, pod koniec miksowania dodajemy mąkę. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka energicznie mieszając. Miksturę przelewamy do rondelka, podgrzewamy do momentu, aż uzyskamy pożądaną, gęstą konsystencję. Studzimy.
4. Masło powtórnie miksujemy dodając po łyżce may jajecznej. Na koniec dodajemy alkohol. 
5. Ciasto kroimy na krążki. Możemy nasączyć ponczem zrobionym z mleka i alkoholu. Przekładamy kremem, nasypując na każdą warstwę orzeszki pistacjowe. Wierzch tortu i bok smarujemy odłożonym kremem maślanym.
6. Z masy cukrowej robimy kwiatki i rulony do dekoracji ciasta. 





Smacznego!




5 komentarzy: