Pascha z piórami z białej czekolady
Ten deser zawsze smakuje wyśmienicie, chociaż tradycyjnie robi się go przede wszystkim na Wielkanoc. Ostatnio zauważyłam, że w cukierni Słodki Słony Magdy Gessler właśnie taką masę serowo-maślaną stosuje się jako przełożenie w biszkopcie... świetny sposób! Muszę w najbliższym czasie spróbować :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
2 litry mleka
200g śmietany 18%
sok z jednej cytryny
6 jajek
300g masła
250g cukru pudru
100g blanszowanych migdałów
100g suszonych moreli
100g białej czekolady
do dekoracji:
czekoladowe jajeczka
Sposób wykonania:
1.Jajka mieszamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Mleko gotujemy. Mieszaninę z jajek wlewamy do mleka i dalej gotujemy, aż oddzieli się serwatka. Wlewamy całość na sito wyłożone gazą. Przykrywamy gazą, obciążamy talerzykiem i ciężkim słoikiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
2. Po tym czasie miksujemy masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dalej miksując dodajemy po łyżce serka. Na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i morele.
3. Masę wykładamy do naczynia wyłożonego czystą gazą. Kształt ciasta zależeć będzie od kształtu użytego naczynia. Znowu obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Chłodzimy do temperatury 32 stopnie. Na folię nakładamy łyżeczką czekoladę starając się uzyskać "plamę" o kształcie ptasiego pióra. Resztę czekolady nakładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką (lub robimy stożek z papieru do pieczenia) i przez środek nakładamy okrągły paseczek.
5. Następnego dnia deser umieszczamy na talerzu odkręcając dnem do góry, zdejmujemy gazę, dekorujemy piórami i czekoladowymi jajeczkami.
Kolejne małe dzieło sztuki:)
OdpowiedzUsuń