Czekolada na gorąco
Idealny deser na święto czekolady - 12 kwietnia. Przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Czekolady.
Potrzebne składniki:
80g czekolady min 40% kakao
30g cukru pudru
200ml mleka
szczypta soli
2 łyżki likieru pomarańczowego
np Cointreau
pianki marshmallows
np Cointreau
pianki marshmallows
Sposób wykonania:
1. Gotujemy mleko. Ubijamy żółtka z cukrem i solą.
2. Zalewamy mlekiem żółtka, energicznie mieszamy i przelewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy do 75 stopni ciągle mieszając.
3. Czekoladę rozdrabniamy, zalewamy gorącą miksturą, mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady, dodajemy likier pomarańczowy. Gorącą czekoladę rozlewamy do szklaneczek. Dekorujemy mini piankami marshmallows.
Uwielbiam taką gęstą czekoladę do picia:)
OdpowiedzUsuń