Tartaletki kajmakowe
Babeczki kajmakowe, tartaletki czy mazurki kajmakowe wszystkim smakują :) To za sprawą kajmaku, który jest ogólnie lubiany. Jeśli dodamy do tego garść różnorodnych orzechów, wtedy przyjemność jest jeszcze bardziej smakowita:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
4 ugotowane żółtka
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na nadzienie:
400g dulce de leche
120g miękkiego masła 82%
na polewę:
150g białej czekolady
100ml śmietany 30%
2 łyżki miodu
1 czubata łyżka masła
na wierzch tartaletek:
pistacje
włoskie orzechy
orzechy laskowe
suszone morele
orzechy pekan
Sposób wykonania:
1. Gotujemy jajka, wyjmujemy żółtka, przecieramy je przez sito. Do miski wkładamy wszystkie składniki. Specjalnym narzędziem do wyrabiania kruchego ciasta lub nożem siekamy masło, mieszając je z suchymi składnikami. Na koniec wyrabiamy krótko rękami i formujemy kulę. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Ciastem wykładamy specjalne foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, aż do zrumienienia. Studzimy.
3. Ucieramy masło, dodajemy w czasie ucierania po łyżce dulce de leche.
4. Do rondelka wkładamy miód i śmietankę, podgrzewamy. Czekoladę rozdrabniamy. Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką, mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Lekko studzimy i dodajemy masło. Masę mieszamy, aż uzyskamy gładka polewę.
5. Do foremek z ciasta nakładamy masę karmelową, polewamy czekoladową polewą i układamy orzechy oraz morele. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Tartaletki urocze:) jakie ładne kwiatki na parapecie:)
OdpowiedzUsuńNa środku moje ulubione hortensje :)
Usuń