Knedle ze śliwkami
Nazwa knedle wywodzi się z obszaru niemieckojęzycznego. Knedle wypełnione owocowym farszem znane są na obszarze Polski, Czech, Słowenii, Chorwacji, Bośni, Serbii. Podawane są zazwyczaj ze śmietaną lub z bułką tartą, jako obiad na słodko.
800g ziemniaków
400g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
około 1 kilograma śliwek
150g śmietany gęstej
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Sposób wykonania:
1. Myjemy śliwki i wycieramy do sucha.
Wyjmujemy pestki (... lub nie wyjmujemy - to zależy od upodobań, z pestkami knedle zachowują ładny kształt ).
Wyjmujemy pestki (... lub nie wyjmujemy - to zależy od upodobań, z pestkami knedle zachowują ładny kształt ).
2. Gotujemy obrane ziemniaki, odlewamy wodę i specjalną praską do ziemniaków tłuczemy ziemniaki. Ziemniaki studzimy.
3. Do miski wkładamy ziemniaki, mąkę, jajka i dodajemy sól.
Wyrabiamy ciasto.
Aby ciasto na knedle było po ugotowaniu pulchne, należy przestrzegać zasady: dwa razy więcej ziemniaków niż mąki.
Ciasto przekładamy na blat kuchenny, zagniatamy podsypując mąką.
Odrywamy kawałki ciasta, zawijamy w ciasto śliwkę i odkładamy na blat posypany mąką.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, ewentualnie łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy knedle. Gotujemy, aż wypłyną. Po wypłynięciu knedli zmniejszamy temperaturę i jeszcze chwilę gotujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy knedle na talerze.
5. Gęstą śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem.
Gorące knedle polewamy śmietaną.
Smacznego!
3. Do miski wkładamy ziemniaki, mąkę, jajka i dodajemy sól.
Wyrabiamy ciasto.
Aby ciasto na knedle było po ugotowaniu pulchne, należy przestrzegać zasady: dwa razy więcej ziemniaków niż mąki.
Ciasto przekładamy na blat kuchenny, zagniatamy podsypując mąką.
Odrywamy kawałki ciasta, zawijamy w ciasto śliwkę i odkładamy na blat posypany mąką.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól, ewentualnie łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy knedle. Gotujemy, aż wypłyną. Po wypłynięciu knedli zmniejszamy temperaturę i jeszcze chwilę gotujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy knedle na talerze.
5. Gęstą śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!
\\\\\\\\\\\\\Ale smakowite ,chce mi się cos zjeść.
OdpowiedzUsuń