29.09.2013

CIASTO KRÓLOWEJ SABY

Ciasto Królowej Saby
Gateau Reine de Saba


Eleganckie ciasto czekoladowo-migdałowe, wilgotne i bardzo czekoladowe. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na polewę czekoladową. Pierwszy raz robiłam polewę z tego przepisu i jest fantastyczna. Myślę , że wykorzystam ten przepis do różnych innych ciast z polewą czekoladową. Jest cudowna w smaku i ma kremową, lekką konsystencję, co przy mocno nasyconym czekoladą cieście, stanowi super duet.


*Przepis z książki "Kuchnia francuska" autorstwa 
Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen.

Potrzebne składniki:

100g rozdrobnionych migdałów
120g cukru pudru
40g mąki pszennej
120g miękkiego masła
150g roztopionej czekolady
3 jajka
2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)

polewa czakoladowa:

175g śmietanki 36%
225g posiekanej czekolady
30g masła
2łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)

Dodatkowo parę łyżek dżemu morelowego do przełożenia ciasta.


Sposób wykonania:

1. Migdały łączymy z mąką i 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy.
2. Ucieramy masło z połową pozostałego cukru, oddzielamy żółtka od białek. Do masła, ucierając, dodajemy po kolei żółtka, roztopioną czekoladę i likier, aż powstanie gładki krem. Dodajemy mąkę z migdałami.
3. W innej salaterce ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta.
4. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-35 minut ( test suchego patyczka).
5. Aby przygotować polewę musimy ubić śmietankę, przełożyć ją do rondelka i zagotować. Następnie zdejmujemy ją z kuchenki, dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Następnie, mieszając, dodajemy masło i likier. Studzimy około 20 minut, aż nieco zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
6. Migdały do dekoracji siekamy i lekko podpiekamy na patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, tylko lekko zbrązowiały ( w tej postaci na czekoladowym cieście są przepyszne, to wyśmienity duet!)

7. Ciasto kroimy na pół i przekładamy konfiturą morelową, polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową.

 Za pomocą noża wygładzamy boki ciasta.
 Z części polewy możemy wykonać,za pomocą szprycy do dekoracji tortów, ozdobny napis na wierzchu ciasta. Boki obsypujemy migdałami. Schładzamy w lodówce.


Ciasto jest jeszcze bardziej wykwintne jeśli podamy je z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz