04.09.2013

CUPCAKES PIWNE

Cupcakes piwne



Któregoś dnia, podczas moich codziennych poszukiwań internetowych* na nowe przepisy znalazłam ciekawy opis przyrządzenia ciastek czekoladowych na piwie. Ponieważ uwielbiam wszelkie ciastka w wersji mini, więc postanowiłam na bazie tego przepisu zrobić małe cupcakes, dodatkowo z kremem miętowym oraz z kremem z likieru "Baileys". Proponowane dziś przeze mnie ciasteczka są zdecydowanie dozwolone tylko od lat osiemnastu! :-)
Co prawda w czasie jedzenia nie czuje się "procentów", ale są i tak mocno uzależniające. Jak się zje jedno ciasteczko to sięga się po następne, i po następne... nie można przestać ich jeść :-)
Ciasto na cupcakes zrobiłam z dodatkiem piwa "Guinness". Jest to bardzo ciemne, specyficzne piwo produkowane na bazie jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Swój wyrazisty słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego. Ciekawostką jest to, że przeprowadzono badania, które wykazały, że piwo "Guinness" ma działanie zbliżone do aspiryny, która zapobiega zakrzepom krwi.
Piwo Guinness jest jednym z najpopularniejszych piw, pochodzi z browaru szczycącego się ogromnymi tradycjami, założonego przez Artura Guinness w roku 1759 w Dublinie.

* na bazie przepisu ze strony www.nigella.com 

Potrzebne składniki:

250ml piwa Guinness
250g masła w temperaturze pokojowej
75g kakao
400g cukru
150ml kwaśnej śmietany  
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
275g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Potrzebne składniki na krem miętowy:

300g serka kremowego typu Philadelphia
150g cukru pudru
125g ubitej śmietany kremówki
2 łyżki miętowego syropu

Potrzebne składniki na krem z likierem:

200ml śmietany 30%
250g serka Mascarpone  

3 łyżki cukru pudru
6 łyżek likieru "Baileys"


Sposób wykonania:

1. Piwo wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Do rozgrzanego rondla wkładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
2. Rondelek zestawiamy z kuchenki, dodajemy kakao i cukier, mieszamy na gładką miksturę.
3. Miksujemy śmietanę z jajkami i wanilią, dodajemy piwną miksturę, a następnie mąkę i sodę.
4. Masę nakładamy do foremek na mini-cupcakes, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 -30 minut ( test suchego patyczka).

Wykonanie kremu miętowego:
1. Miksujemy serek kremowy z cukrem i z syropem miętowym. Dodajemy ubitą śmietanę lekko mieszając. Odstawiamy do lodówki.


Wykonanie kremu z likierem:
1. Ubijamy śmietanę. 
2. Rozcieramy serek mascarpone z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego, lekko mieszając, bitą śmietanę. Dalej mieszając dodajemy po łyżce likieru. Odstawiamy do lodówki.


Upieczone ciasteczka studzimy, następnie dekorujemy kremami. Przechowujemy w lodówce.


Uwaga: Te cupcakes dobrze znoszą zamrażanie. Zamiast długo trzymać ciastka w lodówce, lepiej je zamrozić. Po rozmrożeniu są równie smaczne :-)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz