20.09.2013

BEZA NA WIELE SPOSOBÓW

Beza na wiele sposobów

Proste ciastka, jakimi są bezy, występują chyba pod każdą szerokością geograficzną. Świetnie smakują ze śmietaną i owocami. W Europie produkcją bezy szczyci się między innymi region Gruyere w Szwajcarii. Produkują bezy klasyczne, białe, ale też karmelowe i z dodatkiem czerwonego wina. 


Do bezy Szwajcarzy używają zazwyczaj gęstej śmietany również z tego regionu.


Wystarczą trzy składniki, aby skonstruować smaczny deser.



Beza na winie, śmietana i mango wystarczą, żeby stworzyć wspaniały deser. Mango kroimy na cienkie plastry i rolujemy, dzięki temu mamy dodatkowo dekoracyjny efekt na talerzu.



O ostatecznym smaku deseru zadecydują użyte owoce.



Białe, klasyczne bezy świetnie komponują się z malinami, ale także z jagodami, borówkami i jeżynami.



Jeśli ten prosty deser ciekawie ozdobimy na talerzu, może stać się wykwintnym poczęstunkiem do popołudniowej kawy.


Warto, gdy mamy w kuchni nadmiar białek, wykorzystać je do zrobienia bez. Bezy można dość długo przechowywać (koniecznie w szczelnym pojemniku). 


Można upiec bezy w kształcie foremek. Posłużą nam wtedy, z dodatkiem bitej śmietany i owoców, do stworzenia deseru typu Pavlova.


Można też upiec malutkie beziki, które użyjemy do dekoracji innych ciast lub deserów.


Bezy do dekoracji można formować w różnych kształtach np. w kształcie łabędzia :) ... ale to już wyższa technika kulinarnego dekoratorstwa!

Życzę twórczych inspiracji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz