13.09.2013

CUPCAKES CYTRYNA I KAKAO, Z DEKORACJĄ


Mini cupcakes cytrynowe i kakaowe z kwiatowymi dekoracjami


 Przedstawiam Wam to, co najbardziej lubię -  dekorowanie ciasteczek :-) Plastyczne masy cukrowe i marcepanowe stwarzają nieograniczone możliwości w dekorowaniu ciast i ciasteczek. Ponadto ich smak bardzo wzbogaca ciasta, a dobrej jakości marcepan jest także źródłem wielu wartościowych składników. W tym przepisie używam gotowej masy marcepanowej. Coraz trudniej dostać dobrą masę (wysokoprocentowa zawartość migdałów) i są coraz droższe. Następnym razem sama "wyprodukuję" masę marcepanową. Znalazłam już świetne przepisy u "orientalnych cukierników" - oni są kopalnią wiedzy jeśli chodzi o wypieki z dodatkiem orzechów, migdałów, różnych innych pestek i miodu.
Ale o tym innym razem, a dziś:

Cupcakes - perełkowe kwiatki


oraz  Cupcakes - Słoneczniki


Potrzebne składniki:

200g mąki pszennej
200g cukru pudru
250ml maślanki
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao

Potrzebne składniki do dekoracji:

zielony marcepan
biała plastyczna masa cukrowa ( przepis jak przy urodzinowym torcie)
krem maślany
barwniki spożywcze: żółty i różowy
konfitura morelowa

Sposób wykonania:

1. Łączymy w misce suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól, cukier, skórka z cytryny.
2. Łączymy mokre produkty: .jajka, maślankę, olej, wanilię.
3. Mieszamy suche produkty z mokrymi, aż uzyskamy gładką masę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej części dodajemy kakao.


4. Wypełniamy foremki do cupcakes.



 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut (test suchego patyczka).


5. Rozwałkowujemy białą masę cukrową, wycinamy kółka o średnicy takiej samej jak góra cupcakes.


Podgrzewamy w rondelku morelową konfiturę, smarujemy nią cupcake i "przyklejamy" krążek masy cukrowej. Część masy zabarwiamy na różowo, wycinamy z niej kwiatki. 



Do każdego kwiatka w środek wkładamy cukrowy koralik. 


Przymocowujemy go smarując kwiatek białkiem z jajka ( działa jak 'super glue' :-) )


Kwiatek przyklejamy do cupcake w ten sam sposób.



6. Rozwałkowujemy zieloną masę marcepanową, wycinamy kółka i postępujemy jak poprzednio, umieszczając kółka na cupcake. Użycie ciepłej konfitury pod masę cukrową lub marcepanową powoduje, że w czasie jedzenia masy nie przesuwają się, tylko stanowią zespoloną całość z ciastkiem.



7. Krem maślany barwimy żółtym barwnikiem spożywczym. Napełniamy rękaw cukierniczy do dekoracji tortów z końcówką do wyciskania listków. Dekorujemy cupcakes formując płatki słonecznika.


 Do częśći masy dodajemy czekoladę w proszku lub kakao i wyciskamy środek kwiatka końcówką do wyciskania "trawy".






Ciastka przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu.  



Można przechować cupcakes wkładając je do foremek, w których się piekły i przykryć je folią.







Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz