8.09.2013

BABECZKI PONCZOWE SAVARIN

Babeczki ponczowe Savarin





Przepis pochodzi z książki "Kuchnia francuska" autorstwa Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen. Jest to tradycyjny deser savarin aux fruits z regionu Alzacji- Lotaryngii. Piecze się go zazwyczaj w dużej formie w kształcie obwarzanka. Znając moje upodobania do ciastek w rozmiarze XS, można się było domyśleć, że zrobię wersję mini :)


Potrzebne składniki:

7g drożdży instant
55g cukru pudru
60ml ciepłej wody
300g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczki esencji waniliowej
100g miękkiego masła
300ml ubitej śmietany, posłodzonej do smaku, jako dodatek
maliny do dekoracji

Syrop:
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki wody
4 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. W miseczce mieszamy drożdże z jedną łyżką cukru, zalewamy wodą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie odstawiamy na 5 minut, aż zaczną rosnąć.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i resztę cukru, mieszamy dodając powoli drożdże, jajka i esencję. Wyrabiamy 2-3 minuty, aż powstanie miękkie ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy, aż zostanie wchłonięte. Ciasto powinno być  zdecydowanie rzadsze niż drożdżowe na bułki.
3. Ciasto przekładamy od razu do foremek i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.



4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy syrop. Gotujemy w rondelku wodę z cukrem , a na koniec wlewamy likier. Studzimy.



3. Babeczki nasączamy powoli polewając je syropem. Zbieramy nadmiar syropu, który spłynał, i polewamy do momentu, aż cały syrop zostanie wchłonięty.



4. Ponczowe ciasteczka przekładamy na talerz i w środek wyciskamy bitą śmietanę.




                            Dekorujemy owocami.



                                   Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz