15.10.2013

ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO

Rugelach
Rogaliki z ciasta serowego


 

Przepis podobny do przepisu na rogaliki rugelach, ale trochę przeze mnie zmodyfikowany. Z tego ciasta wyrabiam czasem babeczki, a czasem robię rogaliki. 
Rugelach jest typowym żydowskim ciastem, tradycyjnie wykonywanym w kształcie półksiężyca. Jest to trójkątne ciasto owinięte wokół nadzienia.
Niektóre źródła podają, że rugelach i croissant mają wspólnego wiedeńskiego przodka. Są to ciastka w kształcie półksiężyca, upamiętniające zniesienie tureckiego oblężenia (prawdopodobnie nawiązanie do bitwy pod Wiedniem w 1683 roku). 
Amerykańskie źródła podają, że etymologia nazwy - rugelach, wywodzi się od kształtu rogów i brzmi w języku jidysz niemal identycznie jak w języku polskim - rogale.
 Współcześnie typowe żydowskie rogaliki rugelach zawierają nadzienie z orzechów, ewentualnie bakalii. Moje wypieki nadziewam owocami lub powidłami owocowymi.

Potrzebne składniki:

200g mąki pszennej
200g masła
200g białego zmielonego sera
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru
otarta skórka z pomarańczy lub cytryny
1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy lub ekstraktu waniliowego
dodatkowo na nadzienie powidła morelowe lub dowolne inne np. śliwkowe

Sposób wykonania:

1. Do miski wkładamy wszystkie składniki, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki.
2. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.
3. Schłodzone  ciasto kładziemy na kuchennym blacie, podsypujemy mąką, wałkujmy na cienki placek, odcinamy jednakowe kawałki w kształcie trójkąta.




 Nakładamy na ciasto łyżeczkę powideł i zawijamy na kształt rogalika. Układamy na blaszce.



4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25-30 minut, do zrumienienia.
5. Po wyjęciu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz