Tort na Halloween
Ten tort jest naprawdę straszny- staaasznie smaczny ! ;-) Ciasto na święto Halloween musi być albo z dyni, albo straszyć, więc na moim torcie czarny pająk porozpinał swoją pajęczynę.
Święto Halloween to pozostałość po celtyckich festiwalach. Słowo "halloween" pochodzi z 1745 roku ze szkockiego terminu All Hallows Eve i oznacza wieczór przed All Hallows Day.
Uważa się, że dzisiejsze zwyczaje Halloween pochodzą od zwyczajów i wierzeń celtycko-języcznych grup etnicznych. Niektóre mają pogańskie korzenie, a inne zakorzenione są w tradycjach celtyckiego chrześcijaństwa.
Historycy podają, że zwyczaje Halloween mają pochodzenie od święta zmarłych o nazwie Parentalia i było postrzegane jako czas, kiedy duchy i wróżki były szczególnie aktywne, a dusze zmarłych nawiedzały swoje domy. Aby duchy nie mogły zaszkodzić ludziom palono ogniska. Miały one odstraszyć czarownice i duchy.
W związku z masową emigracją Irlandczyków i Szkotów w XIX wieku do Ameryki Północnej zwyczaje zostały tam przewiezione.
Na początku ruch Halloween ograniczał się tylko do emigrantów, ale już w pierwszej dekadzie XX wieku był obchodzony przez obywateli prawie całej Ameryki Północnej. Przyjęli go ludzie wszystkich środowisk społecznych, rasowych i religijnych.
Ze świętem Halloween wiąże się wiele symboli .
W Irlandii i Szkocji tradycyjnie rzeźbiona była podczas Halloween rzepa. W Ameryce emigranci używali rodzimej dyni, która jest znacznie bardziej miękka i znacznie większa, co ułatwia rzeźbienie.
W Irlandii i Szkocji tradycyjnie rzeźbiona była podczas Halloween rzepa. W Ameryce emigranci używali rodzimej dyni, która jest znacznie bardziej miękka i znacznie większa, co ułatwia rzeźbienie.
Znany jest też obrzęd chodzenia dzieci, przebranych za duchy, od drzwi do drzwi, z pytaniem "trick or treat?".
Kolejnym symbolem są kostiumy. Dzieci, i nie tylko, przebierają się za duchy, potwory, szkielety, czarownice, diabły, itd. Pierwsze, masowo produkowane kostiumy, pojawiły się w sklepach w 1930 roku.
Nieodłączną zabawą w święto Halloween są wróżby, gry i przesądy związane z tym dniem. Jedną z wróżb jest rzucanie skórki od jabłka za siebie. Skórka układa się w kształcie pierwszej litery imienia ukochanego.
Inna wróżba to pisanie mlekiem po białej kartce papieru swojego życzenia. Po wysuszeniu kartki składa się ją i chowa do łupiny orzecha włoskiego. Łupinę ogrzewamy nad ogniem. Jeśli napis zbrązowieje, życzenie spełni się.
Jeszcze inna wróżba to przykładanie dłoni do kostki lodu, a potem do banknotu. Jeśli banknot przylepi się do dłoni ma to oznaczać czekające bogactwo.
Symbolika tego święta ma też odzwierciedlenie w jedzeniu. Podstawą są dynia, jabłka i cukierki. W tym dniu piecze się też specjalne ciasta:
- Pumpkin pie (przepis u mnie na blogu)
- Barmbrack - irlandzki słodki chleb z dodatkiem rodzynek
- Toffi Bonfire - angielskie twarde toffi z czarną melasą
- Jabłka w karmelu
- Ciastka soul - ciasteczka z przyprawami, zielem angielskim, gałką muszkatałową, cynamonem, imbirem itd
oraz wszelkie ciasta i ciasteczka z różnymi symbolami tego święta.
A oto moje ciasto na Halloween - biały tort z białym kremem, białą polewą i ...czarnym robalem.
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
4 jajka
100g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
na krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietany 30%
200g białej czekolady
na poncz:
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)
1 szklanka zimnego mleka
do dekoracji:
50g migdałów w płatkach
150g białego marcepana
3 łyżki konfitury morelowej
1 białko
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
czarny barwnik spożywczy
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Przesiewamy i łączymy oba rodzaje mąki. Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i żółtka, wolno mieszając łopatką.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno, to ważne ! ). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie, z wysokości około 30 centymetrów, rzucamy na blat stołu (dzięki temu łatwiej później odejdzie od formy).
Ciasto zostawiamy do przestudzenia na kratce kuchennej bez wyjmowania z formy. Po wystudzeniu ciasto oddzielamy delikatnie nożem od brzegów formy i dopiero wtedy odpinamy obręcz tortownicy.
(To jest sprawdzony przepis i metoda na wykonanie pulchnego, delikatnego i wysokiego biszkoptu)
3. Wykonujemy krem:
Ubijamy śmietanę. Połowę śmietany wkładamy do rondelka, resztę do lodowki. Śmietanę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę (wcześniej należy czekoladę połamać na małe kostki). Mieszamy miksturę do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Masę dodajemy do serka mascarpone, mieszamy. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie potrzebne składniki.
5. Marcepan rozwałkowujemy i wykrawamy kółko o średnicy naszej tortownicy.
6. Do resztek marcepanu, który nam został, dodajemy czarny barwnk i ulepiamy pająka.
7. Składamy tort: najpierw kroimy biszkopt na kilka krążków ( im więcej, tym lepiej ), nasączamy je ponczem. Układamy w tortownicy na przemian blaty biszkoptu i krem. Na wierzchu nie kładziemy kremu. Zostawiamy parę łyżek kremu do dekoracji boków.
Podgrzewamy konfiturę morelową, smarujemy nią wierzch tortu (posłuży jako naturalny "klej" dla marcepanu).
Kładziemy krążek marcepanu, lekko dłonią dociskamy i "prasujemy" go. Wkładamy do lodówki.
8. W tym czasie przygotowujemy lukier: ubijamy lekko białko ze szczyptą soli. Dodajemy partiami przesiany cukier puder mieszając energicznie (ale nie ubijając) pianę z cukrem trzepaczką. Cztery łyżki lukru mieszamy z czarnym barwnikiem i wkładamy do rękawa cukierniczego do dekorowania tortu (z cienką końcówką).
9. Wyjmujemy tort z lodówki, usuwamy obręcz tortownicy. Boki tortu smarujemy kremem i posypujemy migdałami.
Na wierzch tortu wylewamy biały lukier, rozprowadzamy na całe ciasto. Z czarnego lukru robimy dekorację w kształcie pajęczyny.
Umieszczamy marcepanowego pająka.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Jeśli podajemy ciasto w dniu Halloween, to proponuję podkreślić charakter tego święta różnymi dodatkowymi dekoracjami !
Stół, na którym wystawimy ciasto można przykryć czarnym obrusem i umieścić na nim dużo świeczek. Dodatkowo można udekorować stół jabłkami i bukietami z suchych liści.
Udekorować można też talerze, na których podajemy ciasto. U mnie dekoracja z liści, winogron oraz fantazyjnie pokrojonego jabłka i ziaren granatu.
Owoc granatu świetnie komponuje się ze słodyczą tego ciasta. Smak białej czekolady zawartej w kremie pięknie równoważy się z kwaskowatością soku z pestek granatu.
Inna wróżba to pisanie mlekiem po białej kartce papieru swojego życzenia. Po wysuszeniu kartki składa się ją i chowa do łupiny orzecha włoskiego. Łupinę ogrzewamy nad ogniem. Jeśli napis zbrązowieje, życzenie spełni się.
Jeszcze inna wróżba to przykładanie dłoni do kostki lodu, a potem do banknotu. Jeśli banknot przylepi się do dłoni ma to oznaczać czekające bogactwo.
Symbolika tego święta ma też odzwierciedlenie w jedzeniu. Podstawą są dynia, jabłka i cukierki. W tym dniu piecze się też specjalne ciasta:
- Pumpkin pie (przepis u mnie na blogu)
- Barmbrack - irlandzki słodki chleb z dodatkiem rodzynek
- Toffi Bonfire - angielskie twarde toffi z czarną melasą
- Jabłka w karmelu
- Ciastka soul - ciasteczka z przyprawami, zielem angielskim, gałką muszkatałową, cynamonem, imbirem itd
oraz wszelkie ciasta i ciasteczka z różnymi symbolami tego święta.
A oto moje ciasto na Halloween - biały tort z białym kremem, białą polewą i ...czarnym robalem.
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
4 jajka
100g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
na krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietany 30%
200g białej czekolady
na poncz:
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)
1 szklanka zimnego mleka
do dekoracji:
50g migdałów w płatkach
150g białego marcepana
3 łyżki konfitury morelowej
1 białko
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
czarny barwnik spożywczy
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Przesiewamy i łączymy oba rodzaje mąki. Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i żółtka, wolno mieszając łopatką.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno, to ważne ! ). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie, z wysokości około 30 centymetrów, rzucamy na blat stołu (dzięki temu łatwiej później odejdzie od formy).
Ciasto zostawiamy do przestudzenia na kratce kuchennej bez wyjmowania z formy. Po wystudzeniu ciasto oddzielamy delikatnie nożem od brzegów formy i dopiero wtedy odpinamy obręcz tortownicy.
3. Wykonujemy krem:
Ubijamy śmietanę. Połowę śmietany wkładamy do rondelka, resztę do lodowki. Śmietanę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę (wcześniej należy czekoladę połamać na małe kostki). Mieszamy miksturę do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Masę dodajemy do serka mascarpone, mieszamy. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie potrzebne składniki.
5. Marcepan rozwałkowujemy i wykrawamy kółko o średnicy naszej tortownicy.
6. Do resztek marcepanu, który nam został, dodajemy czarny barwnk i ulepiamy pająka.
7. Składamy tort: najpierw kroimy biszkopt na kilka krążków ( im więcej, tym lepiej ), nasączamy je ponczem. Układamy w tortownicy na przemian blaty biszkoptu i krem. Na wierzchu nie kładziemy kremu. Zostawiamy parę łyżek kremu do dekoracji boków.
Podgrzewamy konfiturę morelową, smarujemy nią wierzch tortu (posłuży jako naturalny "klej" dla marcepanu).
Kładziemy krążek marcepanu, lekko dłonią dociskamy i "prasujemy" go. Wkładamy do lodówki.
8. W tym czasie przygotowujemy lukier: ubijamy lekko białko ze szczyptą soli. Dodajemy partiami przesiany cukier puder mieszając energicznie (ale nie ubijając) pianę z cukrem trzepaczką. Cztery łyżki lukru mieszamy z czarnym barwnikiem i wkładamy do rękawa cukierniczego do dekorowania tortu (z cienką końcówką).
9. Wyjmujemy tort z lodówki, usuwamy obręcz tortownicy. Boki tortu smarujemy kremem i posypujemy migdałami.
Na wierzch tortu wylewamy biały lukier, rozprowadzamy na całe ciasto. Z czarnego lukru robimy dekorację w kształcie pajęczyny.
Umieszczamy marcepanowego pająka.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Jeśli podajemy ciasto w dniu Halloween, to proponuję podkreślić charakter tego święta różnymi dodatkowymi dekoracjami !
Stół, na którym wystawimy ciasto można przykryć czarnym obrusem i umieścić na nim dużo świeczek. Dodatkowo można udekorować stół jabłkami i bukietami z suchych liści.
Udekorować można też talerze, na których podajemy ciasto. U mnie dekoracja z liści, winogron oraz fantazyjnie pokrojonego jabłka i ziaren granatu.
Owoc granatu świetnie komponuje się ze słodyczą tego ciasta. Smak białej czekolady zawartej w kremie pięknie równoważy się z kwaskowatością soku z pestek granatu.
Jadłam ten tor i jest bardzo pyszny ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeresa
:))
OdpowiedzUsuńStrasznie smacznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńStrasznie smacznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń