29.10.2013

CUPCAKES - DUCHY HALLOWEEN

Cupcakes - duchy Halloween


Jeszcze jedna inspiracja z tradycji i symboli amerykańskiego święta Halloween. Tradycje tego święta rozpowszechniły się w ostatnich dziesięcioleciach na wiele rejonów świata. Niektórzy chrześcijanie czują się zaniepokojeni nowoczesnymi obchodami Halloween. Uważają, że takie świętowanie trywializuje i nadaje pogański charakter obrzędom związanym z Dniem Zmarłych.
Jednakże, współczesne, nowatorskie kościoły postrzegają obchody Halloween jako zabawę i imprezy dla dzieci, które w żaden sposób nie zagrażają katolickiej wiary. Niestety, niektóre religie całkowicie zabraniają uczestnictwa w celebrowaniu obyczajów Halloween. Halloween nie jest dozwolone np. przez żydowski Halach i zabrania Żydom uczestnictwa w tego typu zabawach.
W kościele anglikańskim podkreślane są chrześcijańskie tradycje związane z tym świętem - modlitwa, post, uczestnictwo w nabożeństwie. Protestanci celebrują święto w kościołach, a dzieci przebieraja się za postacie biblijne. W Hiszpanii rozbrzmiewają głośno dzwony, a w Polsce są modlitwy za dusze zmarłych. Na polskich cmentarzach, na grobach pojawiają się kwiaty, wieńce, świece, światełka. Polacy masowo odwiedzają cmentarze.
Trudno mi powiedzieć, czy są u nas jakieś tradycyjne dania czy ciasta zwiazane z Dniem Wszystkich Świętych czy z Zaduszkami. Wiem jedynie, że w Warszawie jest tradycja sprzedaży przy cmentarzach "pańskiej skórki". Jednakże przepis na ten "cukierek" jest owiany ścisłą tajemnicą :-) Podobno znają go jedynie dwie rodziny warszawskie i to one zajmują się produkcją tego specjału.
Dziś proponuję czekoladowe cupcakes, wyjątkowo delikatne i pulchne ciasto, nadziewane wiśniami z syropu i udekorowane białym marcepanem. Zapraszam !

Potrzebne składniki:

200g mąki pszennej
350g cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
80g gorzkiego kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
250ml wody
200ml śmietanki 30%
sok z 1/2 cytryny
100ml oleju 
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
kilka łyżek wiśni z syropu (odsączonych)
kilka łyżek morelowej konfitury
100g białego marcepana

Sposób wykonania:

 1. Łączymy suche produkty: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę.
2. Zagotowujemy wodę. Do miski wsypujemy kawę i kakao, wlewamy wrzątek, mieszamy.Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Do śmietanki wlewamy sok cytrynowy, energicznie mieszamy. Zakwaszona śmietanka zrobi się gęsta. Wlewamy do niej olej, wanilię i roztrzepane jajka, mieszamy. Dodajemy suche produkty, dokładnie mieszamy. Mikstura powinna wyjść o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dodajemy trochę oleju lub wody ( byle nie za dużo ).
4. Ciasto wlewamy do foremek, do każdej dodajemy łyżeczkę wiśni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut (duże babeczki), sprawdzamy suchym patyczkiem czy się upiekły i nie są w środku surowe. Staramy się uchwycić moment kiedy babeczki właśnie upiekły się. Dłużej ich nie przetrzymujemy w piekarniku, aby nie były za bardzo przesuszone. Babeczki powinny być pulchne i delikatnie wilgotne, a to w dużej mierze zależy od czasu pieczenia.
5. Rozwałkowujemy marcepan i kroimy na paski. 



Podgrzewamy konfiturę morelową. Każdą babeczkę smarujemy po wierzchu ciepłą konfiturę i przylepiamy paski marcepanu imitując bandażowanie głowy :-)
Wycinamy kółeczka, dolepiamy na środku babeczki. Na kółku umieszczamy kroplę rozpuszczonej czekolady. 



6. Babeczki - duszki powstały z dużego rozwałkowanego kółka marcepanu odpowiednio uformowanego.




Podejdźmy do tych zabaw i obrzędów z dystansem i lekkim przymrużeniem oka...i bez niepotrzebnych uprzedzeń!
Niech wesołe "halloween'owe" zabawy i pyszne ciasta umilą nam listopadową jesień :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz