11.10.2013

TIRAMISU

Tiramisu



Tiramisu to włoski deser złożony z warstw biszkoptów nasączonych kawą oraz z kremu na bazie serka mascarpone. Deser ten został stworzony w latach sześciesiątych ubiegłego wieku. Wymyślił go szef kuchni w Trevisco, niedaleko Wenecji. Tiramisu jest odmianą innego włoskiego deseru, zwanego"Zuppa Inglese", który po raz pierwszy wspomniany był w książce kucharskiej w 1983 roku. Z pewnością deser ten jeszcze zagości na moim blogu, wcześniej jednak będę musiała zakupić Alkermes, niezbędny składnik tego deseru :) 
Tymczasem zapraszam na przepyszne Tiramisu w wersji wzbogaconej o czekoladowy spód.

Potrzebne składniki:

Czekoladowy spód:
60g ciemnej czekolady
60g masła 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
łyżek wody
60g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
60g cukru pudru
1 duże jajko lub 2 małe
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka oleju z pestek winogron

Krem:
250g serek mascarpone
100ml śmietany 36%
4 żółtka
2 białka
5 łyżek cukru pudru
100g cukru drobnego

Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów, 
1 szklanka zaparzonej, mocnej i osłodzonej kawy
3 łyżki likieru kawowego lub rumu

Sposób wykonania:

1. Sporządzamy ciasto czekoladowo-kawowe. W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kawę, kakao i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Jeśli zachodzi potrzeba, rondelek umieszczamy na kuchence i lekko podgrzewamy energicznie mieszając.
W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek, sól, sodę i cukier puder. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, śmietanę, olej. Łączymy składniki mokre i suche wraz z czekoladową miksturę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Studzimy.
2. Ubijamy śmietanę z jedną łyżką cukru pudru, odstawiamy do lodówki. 
3. Ubijamy żółtka z 4 łyżkami cukru pudru w kąpieli wodnej. Studzimy, ale ubijając dalej. Łączymy z serkiem mascarpone mieszając szpatułką. Dodajemy bitą śmietanę i znowu wkładamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek z drobnym cukrem i szczyptą soli, też w kąpieli wodnej ( piana będzie dzięki temu sztywna). Studzimy pianę dalej ubijając. Łączymy z masą serową lekko mieszając, aż składniki połączą się na gładką, aksamitną masę.



4. Układamy ciasto warstwami. Na dno kładziemy czekoladowe ciasto, nasączamy je dość obficie kawą z likierem. Kładziemy na to warstwę kremu. Następnie biszkopty nasączamy kawą i układamy je na warstwie z kremu.



 Pozostały krem wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Nakładamy krem na wierzch ciasta, fantazyjnie dekorując. 




Ja postawiłam na prostotę :)



Na koniec posypujemy ciasto kakao. 



Torcik tiramisu przechowujemy w lodówce. 



Można go też zamrozić i wyjąć na 30 minut przed podaniem.








Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz