29.04.2013

DŻEM POMARAŃCZOWY

Dżem Pomarańczowy 




Od wielu lat codziennie rano na śniadanie przygotowywuję ten sam zestaw: kawa z mlekiem, słodka drożdżowa chałka lub francuski croissant i do tego niezmiennie dżem z gorzkich pomarańczy! Tylko czasami zestaw ten wzbogacam odrobiną dżemu z imbiru, ale o tym innym razem. Dziś skoncentrujmy się na moim ulubionym temacie: pomarańczach :-)
Są dwie podstawowe grupy pomarańczy: słodkie i gorzkie.
Najlepsze dżemy powstają z gorzkiej odmiany pomarańczy, możecie o nich przeczytać pod hasłem "orange d'amere" lub "bitter orange". 


Pomarańcze pochodzą z Azji, a obecnie uprawiane są w ciepłych strefach klimatycznych na całym świecie. Słodkie pomarańcze zostały sprowadzone do Włoch, Hiszpanii i Portugalii z Indii w XV wieku. Do tego czasu we Włoszech uprawiano jedynie kwaśną odmianę pomarańczy. Z Europy pomarańcze powędrowały do Stanów Zjednoczonych, Ameryki Południowej, Afryki i Australii.
Słodkie pomarańcze są najbardziej popularne, są to między innymi odmiany o nazwie Blonde (Lane Late,Valencia) oraz Navelina. W Europie cieszą się powodzeniem włoskie odmiany: Moro, Tarocco, Sanguinello. 
Gorzkie pomarańcze używa się najczęściej na przetwory: dżemy, marmolady, likiery, olejki, ekstrakty (najbardziej nadają się do tego włoskie odmiany). Gorzkie pomarańcze są z pestkami, mają bardzo grubą skórę, zawierają dużo pektyn i są wspaniale aromatyczne! 




Parę dni temu dostałam w prezencie od mojej przyjaciółki ze Szwajcarii słoiczek z dżemem pomarańczowym własnej roboty. To było coś niebywale smakowitego! Goryczka mieszała się ze słodkością, dżem był koloru bursztynowego, a jego aromat rozchodził się po całym mieszkaniu! (piszę już w czasie przeszłym, bo dżem "zniknął" w ciągu kilku dni :-)
Przepis na dżem, który przedstawiam Wam poniżej, nie jest moim dziełem, tylko wspomnianej przeze mnie przyjaciółki. Z całego serca polecam Wam ten niesamowity dżem z gorzkich pomarańczy * !

* Przy tej okazji  zachęcam Was do zajrzenia do mojej galerii zdjęć, gdzie zamieściłam  informacje na temat wartości zdrowotnych pomarańczy i ich dobrego wpływu na nasz organizm.





Potrzebne składniki na dżem:

1 kg gorzkich pomarańczy z pestkami i skórką,
750g - 800g cukru kryształ
... i to wszystko!

Czasami można dodać sok z jednej cytryny jeśli lubicie kwaśniejsze smaki. Można go więc użyć według uznania.

Tajemnicą słodko-gorzkiego dżemu są pestki, a także skórka pomarańczy.
Przygotowując pomarańcze do smażenia, kroimy je bardzo drobno, oddzielnie skórkę ( w paseczki ) , oddzielnie miąższ (dowolne, małe kawałki). Pestki usuwamy z pomarańczy, ale nie wyrzucamy ich tylko wkładamy do kawałka gazy, zawiązujemy i umieszczamy w garnku z pomarańczami.
Dżem smażymy przez dwa dni, dwa razy dziennie, po około pół godziny. 
Trzeba podejść do tego indywidualnie, bo konsystencja zależy  od soczystości pomarańczy, a także od tego jaką gęstość dżemu sami preferujemy.
Po usmażeniu wyjmujemy woreczek z pestkami i wyrzucamy go. Gorący dżem wkładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków i szczelnie zamykamy.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Czy to moze byc odmiana Seville?Podobno jest najlepsza na dzemy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to moze byc odmiana Seville?Podobno jest najlepsza na dzemy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słyszałam o gorzkich pomarańczach z Sevilli, oczywiście każda odmiana gorzkich pomarańczy jest wspaniała na dżemy

      Usuń