Eklerki po raz pierwszy pojawiły się we francuskich cukierniach około roku 1850 pod nazwą "petite duchesse" (mała księżna). W zaledwie 30 kolejnych latach stały się popularne zarówno w Anglii jak i w Ameryce Północnej, ale już pod nazwą "eclair" (błyskawica).
Osobiście uwielbiam eklerki za ich dwie cechy: lekkość ciasta (typu ptysiowe ) oraz dużą ilość kremowego wypełnienia. Poniżej podaję Wam przepis na eklerki z wypełnieniem waniliowym oraz z polewą kawową, która moim zdaniem wyróżnia je spośród wszystkich innych zwykłych eklerek !
Spróbujcie sami :-)
+ dodatkową zaletą tych ciasteczek jest możliwość zamrożenia ich na później i fakt, że są wtedy jeszcze lepsze ! (jak ciasto lekko rozmięknie od kremu to eklerki stają się delikatniejsze i po prostu rozpływają się w ustach :-)
Eklerki można zrobić o tradycyjnym podłużnym kształcie lub (tak jak na zdjęciu powyżej) można zrobić z nich mniejsze ciasteczka typu ptysie.
Są idealne do herbaty !
Potrzebne składniki na ciasto ptysiowe:
80ml wody
100ml mleka
75g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
100g mąki
3 duże jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
30g mąki ziemniaczanej
80g cukru pudru
350ml mleka
4 żółtka
35g masła w temp. pokojowej
Potrzebne składniki na lukier kawowy:
150g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej 1-2 łyżeczkami wrzącej wody)
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 białka jajka
(przepis pochodzi z książki "Desery" Pierre Herme, z wprowadzonymi przeze mnie zmianami)
Sposób wykonania ciasta ptysiowego:
1. Do rondelka wlewamy mleko, wodę, dodajemy sól,cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.
2. Dodajemy mąkę i energicznie ucierając, najlepiej drewnianą łyżką, łączymy składniki aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto.
3. Ciasto przekładamy do miski i miksując na małych obrotach dodajemy po kolei po jednym całym jajku.
4. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ciastka na kształt eklerki ( lub inny dowolny; ja zrobiłam mini eklerki ok.4-5 centymetrów).
5. Każde ciastko smarujemy po wierzchu, za pomocą pędzelka, roztrzepanym żółtkiem.
6. Pieczemy w temperaturze 190 st.C okolo 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Sposób przygotowania kremu:
1. Do rondelka wlewamy mleko dodajemy pestki wanilii, wraz ze strąkiem, oraz połowę cukru i zagotowujemy. W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i jeszcze trochę ubijamy.
2. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem (wyjmujemy laskę wanilii ), mieszając trzepaczką (nie ubijając) dalej podgrzewamy krem, aż osiągnie pożądaną gęstość. Krem studzimy delikatnie mieszając. Gdy będzie jeszcze ciepły (ale nie za gorący) dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż krem wchłonie masło i będzie gładki. Krem odstawiamy w chłodne miejsce.
Sposób przygotowania lukru:
1. Wszystkie składniki wkładamy do małej miski i ucieramy do uzyskania gładkiego lukru.
2. Każdą eklerkę kroimy wzdłuż, napełniamy kremem, za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Ciastka składamy, a na wierzchu polewamy kawowym lukrem. Eklerki najlepiej zaraz podawać, wtedy są najsmaczniejsze ( chrupiące z wierzchu) lub przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz