Galaretka z musu truskawkowego,
Zaczyna się sezon na ogrodowe zioła i kwiaty jadalne, których jestem wielką fanką ! Dzisiaj proponuję przepis na prosty deser zawierajacy truskawki, miętę oraz ogrodowe jadalne bratki. W kuchni kwiaty można wykorzystywać na wiele sposobów - na surowo, ale także ugotowane, usmażone czy zamarynowane. Pierwsze na stole pojawiają się sałatki z mniszka lekarskiego. W Polsce mniszek słynie z tego, że wiosną pięknie dekoruje łąki, ale na przykład w Szwajcarii pojawia się na stołach w ekskluzywnych restauracjach, oczywiście w ekskluzywnej cenie :-) U mnie dzisiaj w jadalnym bukiecie - bratki, czyli samo zdrowie :-) Bratki polne zawierają witaminę C i mikroelementy, regulują przemianę materii, wzmacniają naczynia krwionośne, mają działanie moczopędne i odtruwające. Picie herbatki z bratków poprawia cerę i jest niezastąpione w leczeniu trądzika* . Do deseru użyłam mrożonych truskawek. Świeżych będę używać jak pojawią się tzw. z gruntu.
Deser świetnie się komponuje - kwaskowość musu przełamana jest słodyczą bitej śmietany, a całości dopełnia aromat mięty i kwiatów. Wspaniały wiosenny deser !
* informacje z artykułu magazynu "Moda na Zdrowie"
* informacje z artykułu magazynu "Moda na Zdrowie"
paczka mrożonych truskawek ( 750g)
4 łyżki cukru drobnego
8 płatków żelatyny
250ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
mięta i bratki polne
1. Truskawki rozmrażamy, miksujemy na miazgę dodając cukier.
2. Żelatynę namoczamy w wodzie, po dwóch minutach odsączamy z wody, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 3 łyżki).
3. Żelatynę wlewamy do musu truskawkowego, energicznie mieszając, a następnie rozlewamy do salaterek i wkładamy do lodówki aby stężała.
4. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem. Odstawiamy do lodówki.
5. Deser przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Galaretkę z musu przekładamy na talerz, dekorujemy bitą śmietaną i miętą oraz bratkami.
Smacznego !
Smacznego !
samo zdrowie i bardzo proste dziś wykonam bo mam wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńproste ale niezwykle piękne
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje za Wasze przemiłe komentarze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wspaniałe deserki Teresa
OdpowiedzUsuń