10.05.2013

TORT KOKOSOWY

Tort kokosowy z kremem ananasowym 
"Piña Colada"



Tym razem zapraszam Was do skosztowania nieco bardziej egzotycznych smaków kojarzących się z wakacjami, plażą i palmami :  kokos + ananas.
Połączenie tych charakterystycznych smaków jest znane przede wszystkim dzięki słynnemu na całym świecie karaibskiemu koktailowi  "Piña Colada". 
Przepis na ten tort doskonaliłam przez kilka lat, robiąc go specjalnie dla mojego zięcia, który uwielbia smak kokosa.
I tak, przy okazji każdych świąt, czy to w zimie czy w lato, w domu zawsze pojawiał się ten kokosowy rarytas. Dodatek ananasa dodaje mu te odrobinę słodko-kwaśnego smaku owocowego, który lekko przełamuje smak kokosa. Do tortu dodaję również odrobinę alkoholu, nie za dużo, ale na tyle, żeby "zabawić się" ... smakiem. 
Tort "Piña Colada" jest lekki, puszysty i można zjeść go całego od razu ( o..oh), chociaż polecam Wam zamrożenie kilku kawałków na później. Smakuje rewelacyjnie po długim, gorącym dniu w ogrodzie. 




Dekoracja tortu jest całkowicie Waszą decyzją. Wygląda świetnie zarówno w prostej formie (jedynie obsypany wiórkami), ale można mu też dodać trochę elegancji poprzez kremowe listki i inne cukiernicze wynalazki ;-)




Potrzebne składniki na biszkopt:

4 duże jajka
80g cukru
110g mąki
szczypta soli

Potrzebne składniki na krem ananasowy:

1 puszka ananasów
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Potrzebne składniki na krem kokosowy:

1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru
4 łyżki likieru kokosowego
500g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
200g wiórków kokosowych

Do nasączenia biszkoptu potrzebny będzie sok z cytryny, cukier, likier kokosowy i woda. Robimy 1 szklankę ponczu według swojego smaku.
Do nasączenia można wykorzystać też sok ananasowy z puszki.

Sposób wykonania biszkoptu:

1.Robimy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek.Ubijamy żółtka z połową cukru, w drugiej misce ubijamy białka z pozostałym cukrem i solą. Łączymy obydwie mikstury delikatnie mieszając, następnie dodajemy partiami mąkę również delikatnie mieszając.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 25 minut (test suchego patyczka).Studzimy.



Sposób przygotowania kremu ananasowego: 

1. Wykładamy ananasy z puszki,odsączamy z soku, miksujemy na miazgę. Wkładamy do rondelka, podgrzewamy. 
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami soku ananasowego z puszki, wlewamy do zagrzanej miazgi ananasowej. 
3. Gotując, energicznie mieszamy do usyskania gęstej masy. Odstawiamy i studzimy.

Sposób przygotowania kremu kokosowego:

1. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy mleko kokosowe i likier. Podgrzewamy stale mieszając aż masa zgęstnieje ( może to trwać około 20 minut ). Masę zestawiamy z ognia i lekko studzimy, powinna być ciepła, ciągnąca się, ale nie gorąca.
2. Serek mascarpone przekładamy do miski, rozcieramy. Dalej mieszając i rozcierając wlewamy strużką kokosową miksturę. Na koniec dodajemy 100g wiórków kokosowych, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.


Upieczony biszkopt kroimi na trzy krążki,  nasączamy każdy wodą z cytryną i likierem. Ciasto przekładamy kładąc na każdy krążek najpierw krem ananasowy, potem kokosowy i przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch tortu smarujemy kremem kokosowym i posypujemy pozostałymi wiórkami.

..i tort jest już gotowy, smacznego ! :-)






2 komentarze: